Opet aktuelizovano pitanje vraćanja imovine u Crnoj Gori srpskoj kraljevskoj porodici: Karađorđevići traže Miločer

Foto: Youtube Printscreen
178

Predsednik Opštine Budva Marko Carević aktuelizovao je pitanje vraćanja imovine u Crnoj Gori srpskoj kraljevskoj porodici Karađorđević, koju je, kako kaže, Crna Gora bespravno oduzela.

Potvrđujući taj svoj stav u izjavi za Radio slobodna Evropa (RSE), Carević je rekao da “očekuje da će nova vlast raditi u interesu države i građana, te da će napraviti pravni sistem u kojem će pravo funkcionisati kako treba”.

“Tu samo treba dobra volja i logika. Ja ne odlučujem, ali ako se budem pitao, javno iznosim svoj stav jer sam i došao da menjam na bolje”, dodao je Carević iz Demokratskog fronta (DF), najjače partije u parlamentarnoj većini koja je osvojila vlast na izborima prošlog avgusta, zajedno sa Demokratama i Građanskim pokretom URA.

Karađorćevići su 2005. podneli zahtev za vraćanje nekretnina koje su im oduzete 1947. odlukom Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Zahtevom za restituciju porodica Karađorđević traži vilu “Miločer”, veliki deo Miločerskog parka, parcele u Pržnom i na Svetom Stefanu, te kuću na Cetinju i objekat u Rijeci Crnojevića.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže da restitucija imovine srpske kraljevske porodice u Crnoj Gori nije pitanje pravne osnove već političke volje.

“Ovde nije tema imovina kraljevske porodice, već pitanje privatnog vlasništva”, navodi on u pisanoj izjavi za RSE.

Na pitanje da li očekuje da promena vlasti u Crnoj Gori utiče na proces restitucije, srpski prestolonaslednik nije konkretno odgovorio.

“Situacija je ista kao što je bila i prethodnih godina – uvek je bilo u rukama vlade da učini pravu stvar”, naveo je Karađorđević.

Crnogorska vlada i Ministarstvo finansija, u čijem su resoru imovinska pitanja, nisu odgovorili na upit RSE o tome kakav je njihov stav povodom zahteva Karađorđevića za povraćaj imovine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More