ISTRAŽIVANJE U NOVOM SADU: Da li su festivali mesta masovnog širenja virusa?

Foto: Printscreen Youtube
71

Rezultati istraživanja sprovedenog u Novom Sadu pokazali su da festivali nisu mesta masovnog širenja virusa, saopštili su danas iz Exit festivala.

Istraživanje je sprovedeno u prethodne dve nedelje sa ciljem procene uticaja održavanja Exit festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti “Safe Events Serbia” bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na Exitu.

“U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim korona virusom tokom poseta jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primenjuju sve preventivne mere, i kada se od svih posetilaca zahteva da su komplentno vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tokom Exit festivala sprovede naučna studija i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu”, navodi se u saopštenju. Ukupno 345 ispitanika je podeljeno u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom, koji su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19.

Dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u periodu od 8. do 19. jula u ovom gradu ne razlikuje na prosek u ostatku zemlje.

Istraživanje na Exitu je prvo koje urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom sveta.

“Istraživanje s Exita dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno bezbedno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi celokupne muzičke industrije za daleko bolji tretman u evropskim i svetskim državama nego što je to do sada bio slučaj. Dokazali smo da smo bili skrajnuti nepravedno, i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu da dozvole okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili tržnim centrima, a ne i na koncertima i festivalima”, rekao je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Mere ograničenja ulaska na Exitu su primenjivane rigorozno, izvršeno je preko 16.111 provera posetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom.

Za sve koji nisu posedovali validan Digitalni zeleni sertifikat, organizovano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05 odsto testiranih. Njima, naravno, nije bio dozvoljen ulazak na festival, već su brigu o njima preuzeli medicinski radnici.

Posetioci iz inostranstva su proveravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u zemlju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.
Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima, epidemiološkinje Marije Milić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More