Savet Evrope predložio da Slovenija prizna SRPSKI kao manjinski jezik: Stigao i odgovor slovenačke Vlade!

Foto: unsplash
85

Savet Evrope ponovio je dugogodišnju preporuku Sloveniji da prizna srpski jezik kao tradicionalno manjinski jezik.

Komitet eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope pozvao se u izveštaju, usvojenom početkom jula, na svoju dugogodišnju preporuku da se hrvatski, nemački i srpski, koji su tradicionalno prisutni u nekoliko područja Slovenije, priznaju kao tradicionalni manjinski jezici, prenosi “Blic”.

Ovaj komitet, ocenjujući mere koje je Slovenija preduzela za sprovođenje preporuka koje su joj date u novembru 2019. godine, ponovio je da su potrebni koraci da bi se srpski, hrvatski i nemački prepoznali kao tradicionalno manjinski jezici.

U Nacionalnom savetu Srba Slovenije, udruženju koje okuplja srpsku zajednicu u ovoj zemlji, rekli su za Radio “Slobodna Evropa” da bi im to značilo u naporima za negovanje kulture i jezika.

“Mi želimo da sačuvamo identitet našeg naroda sa punim poštovanjem prostora u kojem živimo”, rekao je predsednik udruženja Nacionalni savjet Srba Slovenije Branislav Rajić.

U Vladi Slovenije, međutim, odgovaraju da se Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima prema njihovom tumačenju, sadržanom u slovenačkoj Deklaraciji o potvrđivanju ove povelje, ne može odnositi na srpski, hrvatski i nemački.

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima predstavlja doprinos održavanju i razvoju evropskog kulturnog bogatstva i tradicije, kroz zaštitu istorijskih regionalnih i manjinskih jezika.

Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojila je Povelju 1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More