ISTORIJSKI MOMENAT ZA NAUKU! Francuska laboratorija prodala prvo veštačko srce! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
195

Francuska laboratorija Karma (Carmat) saopštila je da je prvi put plasirala na tržište veštačko srce, koje je nedavno ugrađeno pacijentu u Napulju u očekivanju transplantacije.

Cena veštačkog srca još uvek nije objavljena, ali prema ranijim navodima, iznos proteze može biti oko 160.000 evra.

Francuska odaje poštu tvorcu čuvene novele! Lik Malog princa na avionima tokom parade 14. jula

Ova transplantacija je ujedno i prva prodaja veštačkog srca ove francuske laboratorije koja je osnovana 2008. godine.  Tim stručnjaka pokazao je visoku profesionalnost na čelu sa na kardiologom Ćirom Majelom u bolnici u Napulju koje je i uspešno sprovelo ugrađivanje srca.

Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca. Karma, koja je izumela veštačko srce, saopštila je pre nekoliko godina da ona ne može u potpunosti da zameni transplantacije, već će se ugrađivati usled nedostatka prirodnog srca za presađivanje, prenosi N1.

U ranijim izveštajima francuskih medija navedeno da je proteza teška 900 grama,  ona je zapravo teža od pravog srca, koje je teško 300 grama. Laboratorija još uvek nije navela cenu proteze, ali su mediji ranije navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More