AFERA U FRANCUSKOJ: Makronov broj bio na spisku špijunskog softvera Pegaz!

Foto: Tanjug Yoan Valat/Pool Photo via AP
55

Baza podataka koja je procurila iz projekta Pegaz uključuje i broj mobilnog telefona francuskog predsednika Emanuela Makrona, saznaje Gardijan.

Na spisku se nalaze i brojevi telefona još 13 šefova država i šefova vlada.

Južnoafrički predsednik Kiril Ramafosa i pakistanski premijer Imran Kan takođe su navedeni u podacima, koji uključuju diplomate, vojne šefove i visoke političare iz 34 zemlje. To što se neki brojevi nalaze na listi koju su odabrale vlade koje su klijenti NSO Group, izraelske špijunske kompanije ne znači da je ličnost bila podvrgnuta pokušaju ili uspešnom hakovanju.

Francuzi protestuju protiv MAKRONOVIH PLANOVA: NOVE MERE pokrenule BUJICU NEZADOVOLJSTVA!

NSO insistira da baza podataka “nema nikakve važnosti” za kompaniju. NSO je rekao da Makron nije bio “meta” nijednog od svojih kupaca, što znači da kompanija poriče da je izabran za nadzor pomoću Pegaza, njegovog špijunskog softvera.

Kompanija je dodala da činjenicu da to što se neki broj pojavio na listi ni na koji način ne ukazuje na to da li je taj broj izabran za nadzor pomoću Pegaza. Ipak, lista ukazuje na pojedince koje su vladini klijenti NSO identifikovali kao osobe od interesa. Uključuje i ljude koji su kasnije bili meta nadzora.

NSO insistira da zahteva od svojih vladinih klijenata da koriste samo njegove moćne špijunske alate za legitimne istrage terorizma ili zločina. Političke ličnosti čiji se brojevi pojavljuju na spisku su:

– Južnoafrički predsednik Kiril Ramafosa, kojeg je, čini se, izabrala Ruanda 2019. godine.

– Emanuel Makron, francuski predsednik, koji je izgleda bio izabran za osobu od interesa Maroka 2019. godine. Jelisejski zvaničnik je rekao: “Ako se to dokaže, očigledno je vrlo ozbiljno. Sva svetla će se baciti na ova medijska otkrića”.

– Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, koji je takođe izgleda interesovao Maroko 2019. godine.

– Saad Hariri, koji je prošle nedelje podneo ostavku na mesto premijera Libana i čini se da su ga UAE izabrali 2018. i 2019. godine.

– Šarl MIšel, predsednik Evropskog saveta, koji je izgleda bio izabran za osobu od interesa Maroka 2019. godine, kada je bio premijer Belgije.

– Marokanski kralj Mohammed VI, kojeg su 2019. godine, očigledno snage bezbednosti u njegovoj zemlji, izabrale za osobu od interesa.

-Sadedin Otmani, marokanski premijer, koji je takođe izabran za osobu od interesa u 2018. i 2019. godini, opet možda od strane elemenata u svojoj zemlji.

– Imran Kan, premijer Pakistana, kojeg je Indija 2019. izabrala za osobu od interesa.

– Felipe Kalderon iz Meksika, bivši predsednik. Njegov broj je 2016. i 2017. godine odabran od strane onoga za šta se veruje da je bio meksički klijent tokom perioda kada se njegova supruga Margarita Zavala kandidovala za najviši politički posao u zemlji.

– Robert Malej, dugogodišnji američki diplomata, koji je bio glavni pregovarač o sporazumu između SAD-a i Irana i koji je, čini se, Maroko izabrao za osobu od interesa 2019. NSO je rekao da su njegovi vladini klijenti sprečeni da primene svoj softver protiv američkih brojeva jer je to učinjeno “tehnički nemogućim”.

Projekat Pegaz nije mogao da ispita mobilne telefone lidera i diplomata, pa stoga nije mogao da potvrdi da li je bilo pokušaja instaliranja malvera na njihove telefone. Pored poricanja da je Makron bio “meta”, portparol grupe NSO takođe je rekao da kralj Mohammed VI i Tedros Gebrejesus “nisu, niti su ikada bili ciljevi ili izabrani kao ciljevi kupaca NSO grupe”.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More