Korona opet podivljala u Grčkoj! Broj zaraženih raste, a proširuje se i obaveza testiranja

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris
220

Grčka je danas saopštila da svi zaposleni u restoranima i sektoru turizma širom zemlje moraju da se podvrgavaju redovnim testovima na kovid-19, proširujući tu obavezu koja se ranije primenjivala samo na nekim ostrvima popularnim kod turista, jer broj zaraženih i dalje raste.

Posle za turizam katastrofalne 2020. godine, Grčka je ukinula većinu ograničenja nadajući se bar delimičnom oživljavanju ključne turističke industrije tokom leta, preneo je Rojters.

Ali nakon ponovnog porasta broja zaraženih od kovid-19 poslednjih nedelja zbog širenja zaraznije delta varijante, Grčka je prošle nedelje naredila testiranje radnika u restoranima i turističkim kompanijama koji nisu vakcinisani dva puta nedeljno na nekim od glavnih ostrva u zemlji u nastojanju da spasi letnju sezonu.

Isto pravilo sada će se primenjivati na radnicima u ovim sektorima širom Grcke, rekao je zamenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalias na konferenciji za novinare.

“Naš cilj je da naša zemlja nastavi da šalje poruku da je bila i da će ostati sigurna turistička destinacija”, istakao je on.

Uprkos nedavnim ograničenjima, slučajevi na ostrvu Mikonos brzo su se proširili, primoravajući vlasti prošle nedelje da uvedu noćni policijski čas i zabranu muzike od 26. jula.

Hardalias je rekao da se situacija na Mikonosu malo popravila i da će vlasti odlučiti o produženju ili ukidanju mera narednih dana.

Razbuktava se epidemija kovida-19 u Grčkoj, gde je juče testiranjem nađeno 3.565 novih slučajeva zaraze, devetoro je umrlo, a 121 pacijent je na respiratoru.

Po broju slučajeva zaraze u odnosu na broj stanovnika, stanje je najteže u Atini i okolini i u Solunu s okolinom, kao i na delu ostrva Krit, zatim na severu Peloponeza i na više egejskih ostrva.

Danas je u atinskim medijima objavljeno da je od 3.565 novih slučajeva zaraze u prethodna 24 sata, sedam identifikovano na graničnim prelazima, među putnicima u dolasku. Ukupan broj slučajeva zaraze od početka epidemije u Grčkoj je 463.473, od čega su 51,2 odsto muškarci.

GRČKA: Samo VAKCINISANI mogu u KAFIĆE i RESTORANE!

 

Na osnovu analize potvrđenih slučajeva u poslednjih sedam dana, 123 se smatraju povezanim s dolaskom iz inostranstva, a 1.318 slučajeva su posledica zaražavanja od nekog u zemlji, za koga se i ranije znalo da je bolestan. Od kovida-19 je u Grčkoj ukupno tokom epidemije umrlo 12.867 ljudi, od kojih je 95,1 odsto imalo neku drugu, osnovnu bolest i bili su stariji od 70 godina.

Od početka epidemije, 2.765 pacijenata je otpušteno iz jedinica za intenzivnu negu, a broj novih pacijenata sa kovidom-19 u bolnicama je 136 (3,55 odsto manje nego juče). Prosek prijema za sedam dana u bolnice je 121 pacijent dnevno. Srednja starost obolelih je 42 godine, a prosečna starost umrlih 78 godina.

Upečatljivi su i podaci o laboratorijski utvrđenom prisustvu koronavirusa u kanalizacionim vodama, na osnovu uzoraka koji se svakodnevno uzimaju na ulazu otpadne vode u postrojenja za prečišćavanje koja imaju mnogi grčki gradovi. Po tome su u „crvenom“ poluostrvo Atika – gde je Atina, i Solun, oba grada s više od 200 odsto „porasta virusnog opterećenja“ za nedelju dana.

U nedelji od 12. do 18. jula u poređenju s prethodnom, sve veće prisustvo koronavirusa je primećeno u gradskim otpadnim vodama u čak devet od 12 područja koje kontroliše Nacionalna mreža kanalizacione epidemiologije (EODI).

Porast prisustva virusa je od plus 34 odsto u Larisi do čak 260 odsto u Solunu.

VAŽNO ZA SRPSKE TURISTE: Grčka vlada ublažila još neke mere

Povećanje u Retimnosu, na Kritu, smatra se marginalnim (plus 24 odsto), dok je smanjenje prisustva virusa zabeleženo u samo dve od 12 oblasti: u Volosu (minus 68 odsto) i u Iraklionu, na Kritu (minust 74 odsto).

Atika, gde je Atina, u protekloj nedelji je imala virusno opterećenje gradskih otpadnih voda statistički znatno veće (plus 219 odsto) u odnosu na prethodnu nedelju, te je i zvanično tamo virusno opterećenje u otpadnim vodama sada proglašeno za visoko.

U Hanji, na Kritu, zabeležen je porast (plus 176 odsto) nedeljnog proseka virusnog opterećenja gradskih otpadnih voda u poredjenju s prehodnom nedeljom (5-11. jul), te je sada tamo koncentracija virusnog opterećenja okarakterisana kao umerena.

U Agios Nikolaosu, takodje na Kritu, u poslednjoj sedmici je došlo do porasta (plus 110 odsto), ali je uprkos tome, virusno opterećenje tamo relativno nisko do umereno.

U Patri, na Peloponezu, u prošloj nedelji je došlo do stalnog porasta (plus 35 pdsto) virusnog opterećenja gradskih otpadnih voda. U Aleksandrupolisu, na krajnjem severoistoku egejske obale, u poslednjoj nedelji je povećano (plus 255 odsto) virusno opterećenje gradskih otpadnih voda u poređenju s prethodnom nedeljom tokom koje su nivoi virusnog opterećenja bili izuzetno niski.

Izvor Tanjug/N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More