Požar u Oregonu trenutno najveći u SAD, zadimljeno nebo od požara ide čak do Njujorka

Foto: Tanjug/AP Photo/Julie Jacobson
188

Požar u Oregonu je trenutno najveći u Sjedinjenim Američkim Državama, a zadimljeno nebo od požara ide čak do Njujorka.

Dim i pepeo od požara u Oregonu visok je i do šest kilometara i zahvatio je 1.596 kvadratnih kilometara, piše AP.

Požari su takođe rasli sa obe strane kalifornijske Sijere Nevade.

U okrugu Alpine, takozvanim kalifornijskim Alpima, požar Tamarak je izazvao evakuaciju nekoliko zajednica i proširio se na 158 kvadratnih kilometara.

Požar Diki, u blizini mesta mesta smrtonosne vatre Paradajs, bio je na više od 163 kvadratnih kilometara i pretio je malim zajednicama u regionu doline Fedr River.

Dim na istočnoj obali podsećalo je na prošlu jesen, kada je više velikih požara koji su goreli u Oregonu u najgoroj sezoni požara u državi poslednjih godina, uticalo na kvalitet vazduha čak nekoliko hiljada kilometara dalje.

Tokom požara je evakuisano najmanje 2.000 domova i prećeno 5.000.

Gorelo je najmanje 70 domova i više od 100 pomoćnih zgrada. Za sada nema žrtvi a gusti dim guši područje na kojem se stanovnici i divlje životinje već suočavaju sa višemešečnom sušom i ekstremnim vrućinama.

Izuzetno suvi uslovi i toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama otežavaju borbu protiv požara.

Klimatske promene uticale su da Zapad bude mnogo topliji i sušniji u poslednjih 30 godina i nastaviće da čine sve ektremnije vreme i češće požare.

U utorak su američki zvaničnici najavili su zatvaranje svih rekreativnih i javnih pristupa zemljištima kojima upravlja država u istočnom Vašingtonu zbog opasnosti od požara.

Zatvaranje će početi u petak i važi za 5.853 kvadratna kilometra zemljišta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More