Broj žrtava poplava u Kini popeo se na 25

Foto: Tanjug/Zhu Xiang/Xinhua via AP
215

Kineska vojska raznela je branu kako bi preusmetila vodotok koji je pretio jednoj od najnaseljenijih provincija Henan, a broj stradalih od poplava usled jakih kiša popeo se na najmanje 25.

Operacija rušenja brane je izvedena u utorak kasno uveče u gradu Luojang, malo pre nego što je voda preplavila glavni grad provincije Henan, Džengdžou, blokiravši putnike u metrou, đake u školama i građane u kancelarijama i stanovima.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je prijavljen nestanak sedam osoba, preneo je danas AP.

Severno od Džengdžoua, poplave su pogodile i slavni hram Šaolin, poznat po borbenim veštinama budističkih monaha.

Kinu tokom leta redovno pogađaju poplave, ali rast gradova i pretvaranje obradive zemlje u građevinsko zemljište, pogoršao je posledice tih nepogoda.

Ranije su meteorolozi izjavili da su ovo bile najgore kiše “u poslednjih 1.000 godina.”

Kineska centralna vlada je danas u 3:00 sata po lokalnom vremenu povećala nivo nacionalne reakcije na vanredne situacije u oblasti kontrole poplava sa nivoa III na nivo II.

Životi miliona ljudi u Henanu su otežani od vikenda, u “neobičajno kišnoj letnjoj sezoni, koja je dovela do brzog povećanja nivoa reka u slivu Žute reke”, preneo je Rojters.

Brojni vozovi širom Henana su otkazani, zatvoreni su pojedini autoputevi, dok su avionski letovi obustavljeni ili odloženi.

Od subote uveče do utorka posle podne, palo je 617,1 milimetara kiše po kvadratnom metru, što je skoro na nivou godišnjeg proseka od 640,8 milimetara.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More