“Pronalazićemo ŽRTVE, a ne PREŽIVELE”, tuga u NEMAČKOJ posle POPLAVA: Živote izgubilo 170 ljudi, najmanje 150 nestalih!

Spasioci gube nada da će pronaći preživele posle STRAVIČNIH POPLAVA!

Foto: Tanjug (Thomas Frey/dpa via AP)
278

Nedelju dana nakon katastrofalnih poplava na zapadu Nemačke spasioci više ne veruju da će pronaći preživele, saopštili su predstavnici civilne zaštite u sredu.

– Potraga za nestalima je još u toku, mi ispumpavamo podrume kuća, ali u ovom trenutku je, nažalost, vrlo verovatno da ćemo pronalaziti žrtve, a ne preživele – rekla je u sredu potpredsednica Nemačke civilne zaštite (THW) Sabine Lakner, prenosi “Telegraf”.

Foto: Tanjug (David Young/dpa via AP)

Trenutno se samo u području Arvajlera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srede na četvrtak prošle nedelje pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba. U sredu ujutro aktuelni broj žrtava iznosi 170.

Poplavama pogođeno oko 40.000 ljudi

Prema procenama, oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Rajna-Palatinat i Severna Rajna Vestfalija pogođeno je posledicama poplava.

Udruženje lekara Nemačke je izrazilo zabrinutost zbog nemogućnosti zbrinjavanja pacijenata na licu mesta, s obzirom na to da u velikim delovima poplavljenih područja još nema struje ni vode.

Foto: Tanjug (Thomas Frey/dpa via AP)

I mnoge saobraćajnice su oštećene ili prekinute. Nemačka železnica je saopštila da je trenutno prekinut saobraćaj na oko 600 kilometara pruga u pogođenim regijama. Sedam regionalnih pruga je do te mere oštećeno da će biti potrebno novo postavljanje.

Meštani čiste haos nakon poplava

Lakner je ukazala na opasnost rasprava oko krivice za nedovoljno obaveštavanje građana uoči nadolazećih poplava.

– Naravno da ćemo morati da analiziramo događaje, ali rasprava o tome sada, nekoliko dana nakon katastrofe, više je nego neprikladna – rekla je Lakner.

Ona se založila za to da se u budućnosti u procesu uzbunjivanja i obaveštavanja građana pojačano uključe odbačena pomagala, poput sirena.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More