Bečka izvorska voda sa Alpa uz bečku kafu (FOTO)

Foto: Naši u svetu
209

Magistratsko odeljenje Bečke vode (nem. Wiener Wasser) podržaće 230 ugostiteljskih preduzeća sa 15.000 čaša za vodu.

Koliko se razlikuju naše navike od navika Austrijanaca? Milesa Tošić: Prepoznam Srbe u Beču na kilometar (FOTO)

 

Bečki kafei će servirati čašu bečke vode uz kafu. Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za životnu sredinu, podržao je ovu saradnju:

„Beč i kafei idu zajedno. Isto kao što najbolja voda za piće sa Alpa ide uz Beč i kafu.“

Foto: Naši u svetu

Serviranje čaše vode uz kafu ima dugu istoriju. U početku je svrha ove prakse bila da se kašičica odloži u vodu. To se promenilo otvaranjem prvog vodovoda 1873. godine i poboljšanjem kvaliteta vode za piće. Ranije su kafei morali prvo da tretiraju vodu kako bi mogli da serviraju kafu. Voda sa Alpa je donela olakšanje. Čista voda za piće koja je bila rezervisana samo za bogate postala je sveopšte dobro i osnova za pripremu kafe.

Čaše Bečkih voda sa natpisom „Wiener Wasser“ dizajnirao je studio Kai Stania, a čaše su zapremine 0,1 litar. Gutljaj vode nakon kafe neutrališe ukus i pojačava doživljaj kafe.

Dva podzemna vodovoda u prirodnom padu sprovode do 437 miliona litara vode dnevno u austrijsku prestonicu i snabdevaju bečka domaćinstva izvorskom vodom sa Alpa.

Foto: Naši u svetu
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More