Srbi iz Milvokija sprečili prodaju legendarne Srpske hale!

Foto: Serbian Times/Ustupljene fotografije
181

Srpska zajednica u Milvokiju naučila je lekciju i izvukla pouke iz onoga što se dogodilo njihovim zemljacima u Čikagu i nije dozvolila prodaju legendarne Američko-Srpske Hale na način sličan onome kako je nedavno prodata Srpska kuća, dugo godina jedina naša kulturna institucija u ovom delu sveta.

Dana 20.juna na Vanrednoj skupštini crkvene opštine Sveti Sava, u čijem je vlasništvu Američko-Srpska Hala, ubedljivom većinom (394-86) parohijani su glasali protiv prodaje objekta koji je deo istorije, ne samo srpske zajednice, već grada i građana Milvokija u celini.

Naime, u toj su Hali za prethodnih 71 godinu, koliko postoji, gostovale mnoge poznate javne ličnosti, umetnici, a naročito je bila popularna među političarima u predizbornim kampanjama, predsedničkim i kandidatima za guvernere, senatore i kongresmene. Iz te hale je, pored ostalog, u pobedničku trku krenuo i jedan Ronald Regan, čija slika krasi zidove hale, a tu su mitinge držali i govorili američki predsednici Džon Kenedi, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter, Džordž Buš, Dvajt Ajzenhauer, Bil Klinton…

ZAUSTAVLJENO IZRUČENJE SRPSKIH PROGRAMERA SAD-u: Evropski sud u Strazburu doneo hitnu meru!

 

U samoj Hali nalazi se i spomen zid, na kome su prikazani svi američko-srpski heroji koji su u boj krenuli iz Milvokija i okoline, među kojima i čuveni Lazar (Lance) Šijan, heroj rata u Vijetnamu, čije ime nosi nagrada koja se svake godine dodeljuje najboljim pitomcima Vazduhoplovne akademije SAD.

–Želeli smo da sačuvamo ono što su naši preci sagradili. Znate kako kažu naši stari: “Najlakše je prodati!”. Mi nismo želeli da prodajemo i prihvatili smo na sebe veliku obavezu, jer je Hala u velikim dugovima, koje još uvek sabiramo, a po prvim procenama biće oko milion dolara, kaže gospođa Dara Šever, predsednica Odbora za spas Srpske hale.

Ona ističe da su u pomoć pritekli parohijani, ali i Srbi iz regiona. Prvi zadatak je renoviranje, da bi se Hala osposobila da može da prima goste, zarađuje i bude samoodrživa.

-Počeli smo sa renoviranjem. Svakodnevno se radi u Hali, farba se, postavljaju se pločice, menjaju strujne instalacije, svi su tu volonterski, dobrovoljno, niko ne traži novac. Radovi se ne prekidaju ni vikendom, zapravo, tada je najviše ljudi. Organizujemo i piknike na kojima se skupljaju donacije. na poslednjem velikom pikniku skupili smo preko 100.000 dolara. Ako ljudi nastave ovako da se žrtvuju, verujem da ćemo uspeti da očistimo dugove i vratimo Halu na zdrave noge, ističe sagovornica.

Nakon što se završi renoviranje i dugovi vrate, parohijani će opet na glasanje, da odluče da li će se Hala iznajmiti onome ko ponudi najbolje uslove, ili će srpska zajednica postaviti menadžment koji će ubuduće voditi poslovanje.

-Taj menadžment, ukoliko ga mi budemo izabrali, moraće da bude efikasniji i bolji od prethodnog, koji svoj posao nije radio kako treba, pa je doveo Halu na ove grane. Šta god na kraju da se desi, biće to odluka većine. Iz nečeg lošeg na kraju je izašlo nešto dobro, jer smo ponovo preuzeli stvar u svoje ruke, a srpska je zajednica pokazala da može da bude složna i odgovorna u teškim trenucima, ističe Dara Šever.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More