“Postalo je previše VRUĆE u NEMAČKOJ, Španiji i Holandiji”, proradila stara, dobro uhodana BALKANSKA RUTA KOKAINA!

Kriminalci iz Srbije i regiona imaju NOVU RUTU!

FOTO: MUP Srbije
178

Srpska policija uhapsila je na administrativnom prelazu Jarinja M. A. (49) u čijem automobilu je pronađeno 6,7 kilograma kokaina, saopšteno je iz MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da je kokain bio namenjen beogradskom tržištu, a da je M. A. preuzeo u Albaniji. U pitanju je droga izuzetno visoke čistoće, koja je bila zapakovana u šest kokainskih “cigli”, prenosi “Kurir”.

Narkotici su pronađeni u specijalnom “bunkeru” u “audiju”, a otkrivena je zahvaljujući oštrom čulu mirisa službenog psa koii je nanjušio kokain iako je bio zamotan u selotejp traku.

Osumnjičenom M. A. je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova, posle čega će biti priveden u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

U maju ove godine, takođe na Kosovu i Metohiji, u Lipljanu, u kamionu je zaplenjeno oko 400 kilograma kokaina, kooji je bio zapakovan u ambalažu mesa.

Kokain je bio sakriven u kontejneru sa mesom, koji je dolazio iz Brazila, a bio je zapakovan u nekoliko kartonskih pakovanja, zakamufliranih u ambalaži za mesne proizvode. Tovar je iskrcan u albanskoj luci Drač, a potom prebačen na Kosovo i Metohiju.

Zaplenu kokaina potvrdio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja, koji nije hteo da otkrije više detalja, a cela akcija je izvedena pod nadzorom DEA, agencija koja se bori protiv šverca narkotika.

– Zaplenjeno je 400 kilograma kokaina čija vrednost dostiže oko 20 miliona evra. Zaplenjeni su i automobili i novac koji će nam biti potrebni kao dokaz u daljim istragama – izjavio je je glavni državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.

Saradnja srpsko-crnogorskih kriminalaca i albanskih gotovo je izvesna.

– Skoro da nema sumnje da postoji saradnja između srpsko-crnogorskih kriminalnih klanova sa albanskim kolegama. Po svim podacima, Albanija, gde se nalazi velika luka Drač, postala je nova ruta za kokain, koji preko Kosova i Metohije, a kasnije i Srbije, ide dalje za Zapadnu Evropu – kaže sagovornik Kurira, penzionisani inspektor Odeljenja za suzbijanje narkomanije.

Albanski kriminalci su se ranije bavili uglavnom švercom heroina, ali je ta vrsta narkotika “izašla iz mode” i koriste je uglavnom marginalne grupe, pa je i zarada mnogo manja.

– Kokain je in droga i tržište za tu vrstu narkotika je mnogo veća. Albanski kriminalci žele da se uključe u taj posao, u kome primat, makar što se Balkana i Evrope tiče, drže Srbi i Crnogorci. Saradnja je postojala i ranije i to nije nitša novo – navodi izvor.

Albanski kriminalci imaju razgranatu mrežu dilera, dok Crnogorci i Srbi imaju dobre veze u Južnoj Americi a mogu da obezbede i prebacivanje kokaina ka Evropi. Tu se uključuje albanska mafija. Stara, dobro uhodana Balkanska ruta za narkotike, ponovo je proradila, ali ne za heroin, već za kokain.

– Ovo nije neobična pojava. Organizovani kriminal tako deluje, kada ih policija negde pritisne, oni se samo izmaknu. Postalo im je verovatno previše “vruće” u Španiji, Nemačkoj i Holandiji i oni su se onda prebacili na druge rute – objašnjava bivši policajac.

On podseća i na zaplenu više od tone kokaina na obalama Crnog mora u Bugarskoj i Rumuniji, za koji je utvrđeno da pripada Škaljarskom klanu, a u toku je suđenje nekolicini vozača iz Srbije kojima se stavlja na teret da su trebali kamionima da prošvercuju kokain dalje ka Evropi.

Priilikom nedavnog hapšenja vrhuške Kavačkog klana u Crnoj Gori, kada se iza rešetaka našao i vođa Slobodan Kašćelan, policiji je izmakao Radoje Zvicer.

Za njega su tada mediji pisali da je pobegao upravo preko Albanije, dalje ka Južnoj Americi.

Ne treba zaboraviti da se Zvicer pre nekoliko godina krio ni manje ni više nego u Prištini. Kavčani su tu imali “štek” stan u koji su se sklonili mnogi koji su bili na poternicmaa raznih balkanskih država. Kosovska policija je ipak izvršila prepad i uhapšeno je nekoliko pripadnika tog klana, među kojima i Mario Milošević, kome se na teret stavlja da je izvršio nekoliko likvidacija za račun te kriminalne organizacije.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More