Zemlje EVROPSKE UNIJE ustale protiv OBAVEZNE VAKCINACIJE!

Narod pojedinih zemalja Evropske unije se buni protiv OBAVEZNE VAKCINACIJE!

Foto: Tanjug (AP Photo/Yorgos Karahalis)
288

Na povećanje broja zaraženih korona virusom, vlade nekih zemalja su reagovale merama kao što je obavezna vakcinacija ili uvođenjem privilegija za vakcinisane, ali je to naišlo na otpor dela građana, piše danas Dojče vele.

U poslednjih nedelju dana su se tri evropske države – Grčka, Francuska i Kipar – suočile sa takvim otporom.

Protesti u Grčkoj su u sredu okupili hiljade ljudi, a samo u Atini ih je bilo oko 3.000.

Foto: Tanjug (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Policija je upotrebila vodene topove da rastera više od 100 maskiranih demonstranata, koji su uzvikivali parole protiv vakcinisanja, a neke agencije su javile da je deo demonstranata očigledno bio verski motivisan.

Problem u Grčkoj je, kako navodi DW, nastao kada se za samo dve nedelje broj novih infekcija sa 800 popeo na preko 3.000, za šta su stručnjaci okrivili “neobuzdani” noćni život.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa je odlučila da uvede obavezno vakcinisanje za sve zaposlene u sektoru zdravstva i njege, a oni koji odbiju mogu biti suspendovani ili će se suočiti sa obustavom isplaćivanja dohotka dok se ne vakcinišu.

Isto važi i za profesionalne vojnike i regrute.

Od skoro 11 miliona Grka, njih 4,6 miliona je kompletno vakcinisano.

I na Kipru su se pre nekoliko dana okupili protivnici obavezne vakcinacije, a povod je bila najava uvođenja korona pasoša, i navodno “prisilno vakcinisanje”.

Oko 2.500 ljudi je izašlo je na ulice, a deo njih je iskalio bes na centrali televizije “Sigma”, na kojoj su razbili prozore, kao i na automobilima sa logom te televizije, koja je napadnuta jer objavljuje kritičke priloge o protivnicima vakncinisanja.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades osudio je nasilje kao “udarac za demokratiju”.

Kiparska vlada je uvela propusnicu o vakcinisanju, koja je nužna za ulazak u samoposluge, tržne centre, restorane i ostale radnje.

I u Francuskoj su izbile masovne demonstracije još za nacionalni praznik 14. jula, na kojima je učestvovalo 20.000 ljudi.

Istovremeno, u Španiji se pokazalo da mere koje propisuju vlade mogu biti protivustavne, što je potvrdio najviši sud Španije pre nedelju dana.

Sud je zaključio da je potpuno zaključavanje koje je španska vlada propisala u martu 2020. godine i koje je trajalo do maja iste godine, protivustavno, jer prethodno nije uvedeno vanredno stanje.

I Italija protestuje protiv OBAVEZNE VAKCINACIJE!

Nekoliko hiljada osoba protestovalo je noćas na glavnom trgu u Torinu, “Pijaca Kastelo”, protiv obaveze anti-kovid vakcinacije i posedovanja zelene propusnice, piše list “La Stampa”.

Prema nekim procenama, oko 5 000 osoba odazvalo se pozivu organizatora za “Dan bez straha”, koji je lansiran pre nekoliko dana putem fejsbuka.

Među demonstrantima i stari i mladi, malo osoba sa zaštitnom maskom, a spontani govornici uglavnmom poručuju da ne žele da se vakcinišu i da je to njihovo ustavno pravo, da su protiv “zelene propusnice”, jer kako su isticali govornici, ograničava njihovu slobodu.

Među učesnicima protesta novinari su primetili kandidata za gradonačelnika Torina, univerzitetskog profesora Ugo Mateia, i neke članove desničarskih stranaka.

Italijanska vlada je juče donela odluku prema kojoj je neophodna zelena propusnica da bi se moglo pristupiti mnogim zatvorenim mestima, poput barova, restorana, teretana i događajima kao što su koncerti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More