Reakcija naših ljudi: Hrvatima je Nikola Tesla ulaznica za EU

Foto: Teslina naučna fondacija Filadelfija/Nikola Tesla u ličkoj nošnji
75

Lik Nikole Tesle naći će se na hrvatskoj kovanici 10, 20 i 50 evrocenti. Za to je na internet glasanju odlučilo 20 odsto Hrvata. Vest je potvrdio Andrej Plenković, premijer Hrvatske. On je obećao da će Hrvatska da ispuni sve uslove za ulazak u EU 2023. godine: A tada joj, kao i ostalim članicama monetarne Evropske unije, pripada pravo da na jednoj strani kovanice ima nacionalne motive. Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre uvođenja evra u Hrvatskoj.

Pitali smo naše ljude u matici i u rasejanju šta misle o ovom planu Hrvatske da na svoj nacionalni deo evra stavi lik srpskog genija Nikole Tesle?

Foto: Teslina naučna fondacija Filadelfija/Nikola Tesla po dolasku u SAD

“Tesla je rođen u Austrougarskoj. Nije živeo u Hrvatskoj. Da je boravio u Hrvatskoj završio bi na ustaškoj kami i u nekoj ustaškoj jami, kao većina njegovih rođaka. Hrvati se danas kite njegovim imenom i likom, jer veruju da im je Nikola Tesla ulaznica za EU”, govori nam Dušan L. iz Kanade.

Književnica iz Minhena, a Sarajka poreklom Diana Ertl, koja poznaje dobro hrvatski mentalitet, tvrdi da je ovaj projekat posledica činjenice da su se Hrvati davno odvojili od svojih korena, da se ulizuju evropskim državama i da potkradaju srpsku istoriju da bi ispisali sopstvenu.

“Hrvati su svoje pravo lice pokazali u Drugom svetskom ratu i u građanskom ratu prilikom raspada SFRJ devedesetih godina. Zatrli su lozu Tesline porodice. Napadaju Tesle po svetu, kao nedavno u Kanadi. Nemaju Hrvati svoje istorije, pa se služe srpskom pravom istorijom kad im zatreba. Jovan Dučić je jednom lepo rekao: – Hrvati su najhrabriji narod, ne zato što se ničeg ne boje, nego zato što se nieg ne stide”, izjavio je za naš portal Bogdan Kljaić, vođa hrvatskih Srba i krajišnika, koji su izbegli u Čikago i okolinu.

Foto: Teslina naučna fondacija Filadelfija/Nikola Tesla pred smrt 1942. godine

“Ovo je čin izvinjenja Hrvata srpskom narodu i posebno stradalnicima za zločine koje su tamošnji fašisti i nacisti učinili Srbima. Ovo je čin hrvatskog skrivanja istine o tome da su ustaše iz NDH pobile pravoslavnu porodicu Nikole Tesle, a da su ustaše iz nove Hrvatske spalile njegovu rodnu kuću u selu Smiljan. Licemerno je to što Hrvati danas rade Nikoli Tesli i Srbima”, kaže Miroslav V. iz Beograda.

“Službena politika Hrvatske je da uvek omalovažava Srbe i i da otima i prisvaja sve što je srpsko u Hrvatskoj. Odavno je tako. Petar Preradović je bio je Srbin. Negova unuka Paola je bila Srpskinja. A kada se u hrvatskoj piše o njima kao književnicima, ne govori se da su oni Srbi. Tako i sada Hrvatska prećutkuje da je Nikola Tesla Srbin iz Like. Čini mi se da takva službena politika Hrvatske neće još dugo godina promeniti”, smatra profesor Aleksandar Jovanović iz Brazila.

“Hrvati imaju pravo da stavljaju svetske velikane i na svoje kovanice. Za nešto tako Hrvati bi trebali da  dobiju dozvolu od pravih potomaka Tesline porodice, jer sam Nikola nije imao direktnog potomstva. Pitanje je da li danas u Hrvatskoj postoji iko živ od Tesline rodbine. Da li uopšte može da se pokaže i dokaže Teslino navodno hrvatsko poreklo, kada su ustaše početkom devetdesetih godina prošloga veka u Smiljanu, rodnom selu porušili sve što je ukazivalo na postojanje srpskog genija i velikog naučnika. Istina, sada je to sa naknadnom pameću obnovljeno, a veliki panoi pored autoputa bliže Gospića sa likom Nikole Tesle postoje i ukazuju da je veliki naučnik rođen u Liki.

Međutim, ne bi me iznenadilo da Hrvati stave lik Nikole Tesle  na kovanice par godina pre ukidanja kuna i prelaska na evro, pa da i takve kovanice postanu deo istorije, duboko zakopane u nekom arhivu, u kojega samo retki zaviruju. Srbija pametno radi, ne istrčava. Srbija  postavlja spomenike i seća se čoveka, koji je zadužio čovečanstvo”, misli Nikola Todrović, član srpske zajednice iz Ljubljane.

“Stvar je jasna – Hrvati moraju da pozajmljuju tuđe ličnosti, jer im ne daju da stavljaju svoje. Ne znam kako će im stajati Nikola Tesla na ustaškoj kuni, kad im Evropljani ne daju da stave Antu Pavelića ili Mila Budaka ili Stepinca. Hrvati su narod izgubljen u svemiru. Koprcaju se ispod oblaka!  U Tasmaniji se gasi svaki Hrvatski radio program. Potisnuti su od demokratskih Austrlijanaca. Gotovo da ih i nema na petom kontinentu. Ustvari ima ih, ali se ne javljaju. Takva sudbina čeka Hrvate i u EU, kad u nju uđu sa Nikolom Teslom na kovanicama”, kategoričan je  Milutin Ivković iz Australije.

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz SAD, a poreklom iz Like, koji zagovara naučnu saradnju Srba i Hrvata oko dela srpskog genija i svetskoj naučnika, kaže da je Tesla i nacionalna i svetska veličina:

“Kao Teslijanac negujem ideju da su svi Teslijanci sveta slobodni, pa makar bili i Hrvati. Neka Hrvati rade svoj posao, a mi naš posao u negovanju lika i dela Nikole Tesle. Kad budemo mogli radićemo zajedno sa trezvenim Hrvatima u slavu srpskog genija. Lično mislim da Hrvatska neće staviti lik srpskog genija na svoj evro novac. A ako  ga stave, odlično, Srbin Nikola Tesla kao predstavnik svrih Srba sveta, koje ja nazivan Teslin narod, vladaće Hrvatskom”.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More