Svetski poznati umetnici uz pomoć kulture oživljavaju rodno selo Vlasi kod Pirota

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDR CIRIC/ nr
388

Svetski poznati umetnici, vajar i skulptor Zoran Mojsilov, koji živi i stvara u Minesoti, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Bazelu, Nebojša Bugarski, supružnici i prvaci beogradske opere Aleksandra Angelov i Miodrag Jovanović, pokrenuli su inicijativu da se uz pomoć kulture oživi selo Vlasi kod Pirota, iz koga oni, ali i mnogi drugi umetnici vode poreklo.

Mojsilov, čiji radovi se mogu naći širom SAD-a kaže da namerava da dobar deo svojih radova pokloni selu u kome je odrastao, selu Vlasi koje se nalazi u kanjonu reke Jerme, predelu neverovatne lepote.

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDR CIRIC/ nr

“Ja ideje za svoje skulpture crpim iz sela gde sam odrastao, zatim iz pirotskog ćilima i simbola pirotskog ćilima, zato sam i odlučio da poklonim svoje skulpture selu koje će biti deo stalne postavke u objektu seoske škole koju treba da uz pomoć Grada Pirota obnovimo”, kaže Mojsilov za Tanjug.

On je rekao da je za avgust mesec u planu festival na kome će monogramu igrati i najpoznatiji Srbin u Holivudu Džek Dimić.

“Imaćemo operske pevače, a dolazi nam i Džek Dimić iz Njujorka, on će da igra monodramu u selu Vlasi”, navodi Mojsilov.

Bugarski, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Švajcarskoj kaže za Tanjug da je ideja da se od sela Vlasi napravi neka vrsta umetničke kolonije.

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDR CIRIC/ nr

“Ideja je da napravimo na neki način neku vrstu umetničke kolonije od nekog trajnijeg značaja za ovaj region koja bi objedinjavala više umetnosti, ne samo muziku, vajarstvo, kiparstvo, već i druge grane umetnosti”, rekao je Bugarski.

Jovanović, prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu kaže za Tanjug da je ideja da se od zgrade škole napravi neka vrsta art galerije sa malom kamernom scenom.

“Što se moje supruge i mene tiče mogli bismo da organizujemo letnju opersku školu što bi privuklo dosta omladine i umetnika. Genetski fond ovog sela dao je umetničke veličine koje su se igrom slučaja raspršile po celom svetu. Tu je Nebojša Bugarski, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Bazelu, Zoran Mojsilov, svetski poznati vajar, moja supruga i ja kao prvaci opere, tu je i naša rođaka etnomuzikolog i urednik muzičkog programa na Radio Beogradu Tanja Radujević, tako da će valjda naša i mlađa generacija opet da uspostavi život u selu na neki način”, kaže Jovanović.

Mecosopran i prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandra Angelov kaže za Tanjug da je zahvaljujući Zoranu Mojsilovu, pokrenuto mnoštvo inicijativa sa ciljem oživljavanja sela.

“Iako Mojsilov živi u Americi, on je najzaslužniji za ceo ovaj projekat, za to što nas je okupio kako bi svi radili na istom cilju. Genetika ovog podneblja je čudo, zaista nam ima puno umetnika, advokata, lekara, iz svih oblasti”, kaže Angelova.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More