U Italiji skok prijava za vakcinaciju nakon objave o “zelenom pasošu”

Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
59

Nakon što je premijer Mario Dragi objavio da 5. avgusta stupa na snagu obaveza posedovanja potvrde o vakcinaciji, takozvanih “zelenih pasoša”, da bi se pristupilo nekim mestima i događajima, širom Italije beleži se bum prijava za vakcinaciju, izveštava agencija Ansa.

Mediji to objašnjavaju posledicom “efekta Mario Dragi”, koji je uticao da se broj prijavljenih za vakcinaciju udvostručio u roku od nekoliko sati u više italijanskih regiona.

Vladin komesar za vanredne situacije, general Frančesko Filjuolo kaže da se skok broja prijavljenih za vakcinaciju danas kretao od 15 odsto do 200 odsto, u zavisnosti od regiona.

U regionu Friuli-Venecija-Ðulija registrovano je povećanje od čak 6.000 procenata!

Italijanski mediji navode da se prvom dozom vakcine vakcinisao i lider desničarske stranke Mateo Salvini, iako je prethodnih meseci agitovao protiv obavezne imunizacije.

Lider druge po važnosti desničarske stranke “Frateli d”Italija” Ðorđa Meloni se još nije vakcinisala, ali je pozvala sledbenike da to učine.

U Italiji je, prema zvaničnim podacima, koji se dnevno ažurirani nalaze na zvaničnoj veb-stranici vlade, do sada vakcinisano više od 50 odsto građana, od 62 miliona koliko ima Italija.

Prema rečima Frančeska Filjuola, zabrinjava činjenica da je više od 4 miliona onih koji su starosti oko 50 godina, još uvek nevakcinsano.

Prema saopštenju vladinog tehničko-naučnog komiteta među zaraženima preovladava infekcija delta sojem virusa, a najveći broj inficiranih su mladi, što epidemiolog Ðani Reza objašnjava činjenicom “da su stariji vakcinisani, a virus napada one koji nemaju antitela za odbranu”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More