Čuvanje SRPSKE KULTURNE BAŠTINE u AMERICI od zaborava (FOTO, VIDEO)

Foto: STV
314

O važnosti srpskog jezika i srpske kulturne baštine u Americi govorili su prof. dr Aleksandar Milanović i prof. dr Jelena Vujić, koji su održali predavanje u sali Srpske Narodne Odbrane.

Foto: STV

Projekat “Pisano kulturno bogatstvo srpske dijaspore u SAD” koji je pokrenut uz podršku ministarstva prosvete i nauke, a na kome intenzivno rade profesori filološkog fakulteta Aleksandar Milanović i Jelena Vujić veoma je značajan za srpski narod. Tokom posete Americi profesori su obišli Detroit gde su pronašli značajan deo srpske kulturne baštine a zatim došli u Čikago kako bi prikupili što više građe za svoj projekat.

Predavanje o značaju kulturne baštine, srpskog jezika i ćirilice održao je prof. dr Aleksandar Milanović u sali Srpske Narodne Odbrane. Nakon predavanja Milanović je bio veoma prijatno iznenađen pitanjima koje su prisutni postavljali a vezana za srpski jezik i srpsko pismo. Takođe naglasio je da im je u potrazi za materijalom dosta pomogla Srpska Narodna Odbrana i srpska crkva u Americi.

Foto: STV

Predavanje je najavila i o projektu govorila prof. dr Jelena Vujić koja se srdačno zahvalila na gostoprimstvu i dodala da je zahvalna srpskim zajednicama u Detroitu a i u Čikagu koje su joj omogućile i pomogle da dođu do dosta podataka značajnih za svoj projekat.

Cilj projekta je da se prikupljeni podaci i kulturno bogatstvo koje se nalazi u Americi digitalizuje i sačuva od zaborava. Srpki jezik je bitni faktor identiteta srpske nacije u Americi pa je zato veoma značajno prikupiti što više knjiga, spisa, dnevnika i ostalog kako bi projekat bio što uspešniji. Radi se o periodu od 1900. do 1960- godine koji je za većinu Srba potpuno nepoznat.

Foto: STV
Izvor STV
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More