Nije Ohrid, ali jesu evropske banje na Uneskovoj listi svetske baštine! Novi lokaliteti u svetu stavljeni pod zaštitu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Paul White
232

Lokaliteti iz Saudijske Arabije i Francuske, kao i grupa evropskih banja dodati su na listu svetske baštine Uneska.

Na listu je dodat francuski svetionik “Korduan”, koji je star 400 godina i poznat kao “kralj svetionika”, preneo je CRI.

On je poslednji takve vrste u Francuskoj i tek drugi posle španske “La Korune” koji je upisan na listu svetske baštine Uneska.

Izgrađen je na samom kraju 16. veka i stoji u Atlantskom okeanu u jugozapadnoj Francuskoj u izuzetno neprijateljskom okruženju, navode iz Uneskovog komiteta za svetsku baštinu, koji je svoju odluku objavio na godišnjem sastanku odbora održanom u Fudžouu u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđijen.

Šesti po redu lokalitet iz Saudijske Arabije dobio je priznanje od Uneska.

Hima, koja se nalazi na jugozapadu te države, dom je jednog od najvećih kompleksa umetnosti od stena na svetu.

A bird’s eye view of the Citadelle, an early 19th-century fortress in Milot, south of Cap-Haitien, Haiti, Saturday, July 24, 2021. Once a popular tourist destination for its African-derived colonial architecture and military fortification, it is designated as an UNESCO World Heritage site. (AP Photo/Matias Delacroix)

Hima ima više od 34 odvojenih lokaliteta, uključujući natpise na stenama i bunare duž rute drevnih arapskih karavana.

Lokacija obuhvata 557 kvadratnih kilometara.

Na listu svetske baštine Uneska upisana je i grupa vodecih evropskih banja zbog izuzetnog svedočanstva o evropskom banjskom fenomenu od 18. veka do 30-ih godina prošlog veka, naveo je Unesko u svom saopštenju.

Među banjama upisanim na Unesko listu su Baden bei Vien u Austriji, Spa u Belgiji, Karlove Vari, Frantiskovi Lazne i Marijanske Lazne u Češkoj, Viši u Francuskoj, Bad Ems, Baden-Baden i Bad Kisingen u Nemačkoj, Montekatini Terme u Italiji i banja Bet u Velikoj Britaniji.

UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svetske baštine

Komitet za svetsko nasleđe UNESKO-a doneo je danas na sednici u Fudžu u Kini odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrozene svetske baštine, saopštila je ministarka kulture Severne Makedonije Irena Stefoska.

Kako je navela, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Severne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim rečima, to i poslednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju ocuvanja njegovog statusa.

Ovom odlukom Severna Makedonija i Albanija obavezale su se da će usvojiti zajednicki strateški plan za rehabilitaciju regiona i dalje podizati nivo bilateralne saradnje u zaštiti i upravljanju svetskom baštinom.

Makedonski premijer Zoran Zaev takođe smatra da je odluka Komiteta priznanje napretku u očuvanju vrednosti Ohridskog regiona, ali i najoštrije upozorenje da “svi moramo ulagati i stalno štititi ohridsko, makedonsko i svetsko naslede”.

“U narednom periodu zajedno sa Albanijom ćemo ojačati saradnju i koordinaciju sa Centrom za svetsku baštinu i savetodavnim telima UNESKO-a, kao i sa Evropskom unijom i drugim strateškim partnerima, u cilju pravilne rehabilitacije i beskompromisne primene Plana upravljanja svetskom prirodnom i kulturnom baštinom u Ohridskom regionu “, napisao je Zaev na Fejsbuku. Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu pod zaštitom su UNESKO-a.

Komitet za svetsko nasleđe te agencije UN razmotrio je izveštaj trojice eksperata UNESKO-a, koji su početkom godine sproveli monitoring i vladin izveštaj.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More