Fotograf Pavel Surovi osvojio prvo mesto u Rusiji (FOTO)

59

Srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača osvojio je nedavno prvo mesto u kategoriji Modna fotografija na međunarodnom festivalu Etnomoda – “International Baltic Ethnic Fashion Festival” (IBEFF) u Sankt-Petersburgu.

Laureat nagrade ujedno je i direktor Kulturnog centra Kisač, u okolini Novog Sada, a nagradu u Rusiji je osvojio sa umetničkim projektom “Corona – Kruna”, koji obuhvata arhaične narodne nošnje.

“Ovo je veliki uspeh za Grad Novi Sad, celu Srbiju, a za moju porodicu i mene lično potvrda mog umetničkog rada, da na međunarodnom festivalu IBEFF visoke etno mode u Rusiji žiri izabere baš moje fotografije kao najbolje”, izjavio je Surovi.

“Puno sam uložio energije, ljubavi, sredstava u umetnički etno art projekat “Corona”, a zalaganje i ljubav se isplatila i uzvratila uspehom. Bez podrške Grada Novog Sada ne bih uspeo da realizujem ovaj složeni projekat”, naglasio je fotograf.

Takođe, umetnik je otkrio da se u njegovoj kreativnoj radionici sprema nešto novo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FashionMag42 (@fashionmag42)

“Raduje me što sam započeo rad i na jednom novom projektu za Evropsku prestonicu kulture – Novi Sad 2022, koji će biti još grandiozniji i zanimljiviji, ali to je za sada tajna” – istakao je pobednik IBEFF festivala.

O laureatu je odlučivao žiri od čak 25 članova, sastavljen od uglednih doktora i profesora primenjenih umetnosti univerziteta, modnih dizajnera i ljudi iz šoubiznisa celog sveta – Rusije, Grčke, Kine, Poljske, Indonezije, Katara, Finske, Italije…

Fotograf Surovi je dobio 141,5 od maksimalnih 150 bodova, što predstavlja i najbolji rezultat na celom festivalu.

Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa “Vogue”, dok je igra svetla i senki po njima na nivou jednog Karavađa.

Ceo žiri se složio da se vidi profesionalni i studiozni rad umetnika, a da su alegorije na istorijske ličnosti odmah prepoznatljive, i najviše ih je zantrigiralo kako su urađene fotografije modela na pozadinama sa prekrivačima i ćilimima.

Etno art modni projekat “Corona” prikazuje jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Naziv fotografija iz kolekcije Corona, odnosno Kruna, ima trostruko značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, a to je vreme pandemije, odnosno korona virusa, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da u kolekciji dominiraju krune.

Latinska reč “corona” znači “kruna”, a kada se posmatra korona-virus pod mikroskopom, u obliku je krune, kako je objasnio laureat.

Kao strastveni kolekcionar i ljubitelj narodne nošnje, Pavel Surovi je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predstavi podudarnost arhaičnih slovačkih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.

Tako su motivi i materijali bili pod uticajem trendova i mode Austrougarske, Rusije, Francuske, Nemačke, Španije, Danske, Turske i drugih zemalja tog doba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VR Photo Team (@vrphototeamvn)

Ovom pobedom je umetnik ujedno i afirmisao profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, na čijem je čelu, i Grada Novog Sada, jer je Skupština Grada NS osnovala KC Kisač.

Angažman umetnika obuhvatio je sve: od ideje do realizacije, uključujući scenografiju, stajling, narodne nošnje, kombinovanje boja i odevnih predmeta, sve do fotografisanja i retuširanja.

Žiri je doneo odluku da fantasmagorične fotografije Pavela Surovog budu ove godine odštampane na torbama sa nagradama za učesnike međunarodnog IBEFF festivala, čime je na još jedan način nagrađen i prezentovan profesionalni umetnički rad srpskog fotografa.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More