Beogradski nadbiskup služio misu za sve nastradale u prirodnim katastrofama u Nemačkoj i susednim zemljama

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
302

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je juče u Katedrali Uznesenja blažene Ðevice Marije misu za sve nastradale u prirodnim katastrofama u Nemačkoj i susednim zemljama, a ambasadori koji su joj prisustvovali izrazili su ogromnu zahvalnost i njemu i Srbiji na pruženoj podršci.

Na misi, kojoj su prisustvovali zamenice nemačkog i austrijskog ambasadora Dorotea Gizelman i Sabine Krojšenbruner, ambasadori Belgije i SAD Adam Kunrad i Entoni Godfri, kao i šef Delegacije EU Sem Fabrici, nadbiskup je najavio da će se u nedelju 1. avgusta na misama prikupljati “materijalni darovi” za najteže pogođene u prirodnim nesrećama u zapadnoj Evropi.

Godfri: Ekonomski odnosi Srbije i SAD i dalje jačaju! Srbija je jedno uzbudljivo tržište, a Amerika se pokazala kao odličan partner

“Biće to tek kap u moru potreba, ali i važna potvrda duhovnog ujedinjenja i povezanosti sa stradalim u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksembrugu, Austriji…”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Ambasador Kunrad i zamenica Tomasa Šiba podsetili su da su narodi njihovih zemalja duboko potreseni nesrećom koja ih je zadesila – do sada neviđenih razmera – poplavama u kojima je u Nemačkoj život izgubilo 175 ljudi, a u Belgiji 38, dok se petoro još vode kao nestali.

“Duboko smo impresionirani spremnošću Srbije i mnogih zemalja da nam ponude pomoć. Srbija zna za slična razaranja 2014. godine, kada smo bil uz vas, a sada smo mi ti koji doživljavamo ogromu solidarnost i pomoć od Srbije i srpskog naroda”, rekla je Dorotea Gizelman.

Kunrad je naglasio da njihova tuga ne zna za granice i u ime zemalja Beneluksa zahvalio Srbiji na podršci. Na srpskom je govorio i o sličnoj teškoj situaciji kroz koju je prošla i Srbija, ali i o potrebi da se preduzmu koraci kako bi se slične katastrofe sprečile ili bar umanile.

Prema ambasadorovim rečima, biće teško da se saniraju posledice i patnja ljudi, ali će se nacija udružiti i dobro je, kako je dodao, što se već prijavilo 14.000 volontera.

Novac za nastradale tokom poplava u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Austriji prikupljaće se u akciji “Evropa s nama, mi sa Evropom” i preko Karitasa, humanitarne organizacije Katoličke crkve, na čijem je čelu u Srbiji nadbiskup Hočevar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More