“Radio sam sedeći posao, težina otišla “visoko” i odlučio da počnem da trčim”: Vladimir je istrčao 116 maratona i dva ultramaratona, a ovo mu je plan

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr
124

Vladimir Savić (78), rođeni Piroćanac iz sela Krupac, koji živi u Postojini u Sloveniji, do sada je istrčao 116 maratona i dva ultramaratona, kao i više 800 trka na kraćim stazama, a u planu mu je da istrči svih šest “mejdžor” maratona.

Od šest maratona iz “mejdžor” serije, dva je već istrčao – u Londonu i Berlinu, preostaju Boston, gde će trčati naredne godine, kao i Njujork, Čikago i Tokio.

Kako za Tanjug kaže dr Savić, odluku da počne da se aktivno bavi trčanjem doneo je sa 54 godine zbog prekomerne težine.

“Radio sam sedeći posao, težina mi je otišla ”visoko” i odlučio sam da počnem da trčim. Do sada sam pretrčao 116 maratona, dva ultramaratona, jedan 75 kilometara i jedan 53, a imam i više od 800 kratkih takmičenja”, priča Savić.

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr

Trčao je, praktično, po celoj Evropi, u Italiji – četiri puta u Firenci, isto toliko u Rimu, u Trevizu, četiri puta u Minhenu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Španiji, Grčkoj.

“I ne sećam se gde sam sve trčao…”, kaže dr Savić.

Njegove ambicije su da istrči svih šest “mejdžor” maratona.

“Od šest svetskih “mejdžor” maratona istrčao sam dva, u Londonu i Berlinu. Dobar rezultat u Londonu me je kvalifikovao za maraton u Bostonu, nakon čega mi ostaju još maratoni u Njujorku, Čikagu i Japanu kako bih imao svih šest”, priča Savić.

Inače je ceo radni vek proveo kao lekar, specijalista opšte prakse.

FOTO: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr

Njegova preporuka, ali i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, je da je fizička aktivnost glavni faktor za zdrav život.

“Svetska zdravstvena organizacija je 2011. objavila da je faktor broj jedan za zdrav život – fizička aktivnost, a do tada je kao glavni faktor važio način ishrane”, ukazuje doktor.

On je trenutno prvi maratonac Slovenije u svojoj kategoriji, pa su i njegove ambicije trenutno da poboljša svoje rezultate na predstojećim maratonima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More