U eksploziji u Leverkuzenu povređeno nekoliko osoba, pet je nestalo, od građana zatraženo da ostanu u svojim domovima

Foto: Tanjug/Oliver Berg/dpa via AP
58

Pet osoba je nestalo, a nekoliko lica je povređeno u snažnoj eksploziji koja je ranije danas uzdrmala industrijski park u Leverkuzenu, gradu na zapadu Nemačke, što je prouzrokovalo veliki oblak crnog dima, dok je od građana zatraženo da ostanu u svojim domovima.

Eksplozija se dogodila u 9.40 sati po lokalnom vremenu, izazvaši požar u skladištu goriva u “Hemparku”, industrijskom parku za hemijske kompanije, među kojima su, između ostalog, kompanije “Bajer” i “Lankses”, saopštila je “Kurenta”, operater “Hemparka”, a prenosi agencija Rojters.

Nekoliko osoblja je povređeno, od kojih najmanje dve imaju ozbiljne telesne povrede, a pet osoba je nestalo, saopštila je “Kurenta”, dodajući da još uvek nije jasno šta je prouzrokovalo eksploziju i kasniji požar.

Građani su sirenama i putem mobilne aplikacije Nemačke civilne zaštite upozoreni na “ekstremnu opasnost”.

Policija je zatražila od stanovnika u oblastima bliskim eksploziji da ostanu u svojim domovima i da zatvore vrata i prozore.

Rečeno je i da bi trebalo da isključe klimatizacione sisteme, dok se vrše merenja zagađenosti vazduha zbog mogućeg toksičnog gasa.

Nekoliko obližnjih autoputeva je zatvoreno, a policija je saopštila da bi vozači trebalo da idu obilaznim putevima kako bi izbegli to područje.

Više od 30 kompanija posluje na lokaciji “Hemparka” u Leverkuzenu.

Kompanija “Bajer” i “Lankses” su 2019. godine prodale “Kurentu”, operatera tog parka, kompaniji “Mekveri infrastrakčer” za sumu od 3,5 milijardi evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More