Teslina zlatna medalja za Milomira Marića i druge ugledne Srbe

Milomir Marić sa Teslinim ordenom, desno, Foto: Privatna arhiva
89

“Glavni urednik i novinar Milomir Marić je Tesla srpskog novinarstva. Pune tri decenije kreira novi duh u srpskom žurnalizmu, koji je svojom hrabrošću da intervjuiše najvažnije ličnosti Srbije i Balkana, prevazišao do tada dominantno hrvatsko novinarstvo. Svojim autorskim emisijama otkrio je politički javni i tajni život Srba i prikazavo sve društvene fenomene Srbije. Marić je kao novinar i urednik načinio iskorak našeg žurnalizma ka budućnosti, kao i Tesla.”

Ovako glasi obazloženje predstavnika Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koja je Milomiru Mariću uručila Teslin orden, odnosno zlatnu medalju i Zahvalnicu za doprinos javnoj reči u štampi i elektronskim medijima.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobio ovaj orden, jer mene inače, vrlo retko nagrađuju. Ova nagrada mi je draža i važnija nego da sam dobio Orden narodnog heroja “, rekao je iskreno Milomir Marić.

Rođen je 7. januara 1956. godine u Gornjem Milanovcu. Zreo je za penziju, ali će i dalje da radi na Hepi tv i da sprema novu senzacionalnu knjigu o srpskoj skorijoj prošlosti i sadašnjosti. Dobio je dozvolu da uđe u arhive Srbije.

Svoju karijeru novinara započeo je u divnom srpskom časopisu Duga tokom osamdesetih godina prošlog veka. Radio je kao glavni urednik novina: Duga, Intervju, Profil i Dama. Bio je od 2001. glavni i odgovorni urednik televizije BK.

Na televiziji Hepi je počeo da radi 2008. godine. Autor je i voditelj emisija Ćirilica i Goli život. Trenutno vodi Dobro jutro Srbijo sa Katarinom Korša.

Milomir Marić sa Teslinim ordenom, desno, Foto: Privatna arhiva

“Velike promene očekuju Hepi televiziju. Treba da se modernizujemo i treba da se pripremimo za seobu, jer kada bude izgrađen Beogradski metro, ovde će biti stanica, a mi se selimo u centar Zemuna. Takvi su planovi, šta će se dogoditi videćemo. U međuvremenu traba da rešims voju dilemu – da li da idem u penziju ili da nastavim da radim na ovoj televiziji ili da pišem novu istorijsku knjigu o tajanstvenim Srbima”, otkrio nam je Marić.

Nagrada za oca Olivera Subotića, Foto: Privatna arhiva

Početkom 2021. godine, i u vreme proslave Teslinog rođendana 10. jula Teslina naučna fondacija je za pregoran patriotski rad i razvijanje imena, dela i lika srpskog genija i svetskog naučnika dodelima sedam vrsta priznanja i nagrada. U Srbiji Teslinu zlatnu medalju dobili su Stane Ribič iz Slovačke, Stojan Stevanović iz Švajcarske, Đuro Plavšić iz Berlina, Milun Nikolić i Svetlana Matić iz Beča, otac Oliver Subotić za knjigu “Tesla – duhovni lik”, Srednja škola „Nikola Tesla“ iz Batočine, njena direktorka Bojana Đorđević i najbolja učenica Jovana Bugarčić, kao i evropski šampioni matematike Andrija Živadinović i Marko Milisavljević iz Niša.

Do kraja godine Teslina naučna fondacija u Srbiji dodeliće nagrade Teslina zlatna medalja i Teslin duh hidrocentrali “Đerdap”, akademiku Matiji Bećkoviću, pesniku Ljubivoju Ršumoviću i Matici srpskog iz Novog Sada.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More