DIJASPORA KOJOM SE DIČIMO: Otkrivena bista Desanki Maksimović u Klivlendu! (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen
70

Kišnog nedeljnog popodneva 11. jula otkrivena je nova bista u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo.

Staratelj klivlendske Bašte Srbije i počasni konzul Srbije u Ohaju Aleks Mačeski prethodno je najavio da će u tom vrtu javnosti biti predstavljena i osvećena treća ženska skulptura, bista pesnikinje, profesorke književnosti i članice Srpske akademije nauka i umetnosti Desanke Maksimović.

Nakon reakcije javnosti, doneta odluka da poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu

 

Na postamentu biste je između ostalog zapisano da “njen rad naglašava praštanje, saosećajnost i ljubav”, što je u saglasju sa krilaticom Klivlendskih kulturnih bašti “Mir kroz uzajamno razumevanje”.

 Po rečima Mačeskog, izrada ove statue je bila nešto skuplja od prethodnih, najviše zbog pesnikinog prepoznatljivog šešira. Da bi se obezbedila sredstva za obogaćivanje i održavanje Bašte, on svake godine organizuje donatorski “Srpski golf izlet”. Tako je i bilo i dan pre otkrivanja Desankine biste.

Do sada su u Bašti postavljene skulpture Petra I Karađorđevića, Petra II Petrovića Njegoša, Nikole Tesle, Mihajla Idvorskog Pupina, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Vuka Stefanovića Karadžića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Nadežde Petrović, a bista velike poetese je deseta.

Srpska kulturna bašta je otvorena 5. oktobra 2008. na inicijativu upravo Aleksa Mačeskog, ranije izdavača, predsednika i glavnog izvršnog direktora “Plejn dilera”, najvećih novina u Ohaju, a nakon što je Jugoslovenska kulturna bašta 1990-ih vraćena Sloveniji.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More