Nemačke poplave napraviće pometnju i na tržištu nekretnina u Srbiji, razne struke već trljaju ruke

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
65

Nedavne velike poplave su napravile ogromnu štetu u nemačkim pokrajinama Severna Rajna Vestfalija i Rajnland Pfalc, kao i delovima Bavarske i Saksonije, a njihova vrednost se procenjuje na više milijardi evra. Prva procena osiguravajućih društava je da vrednost štete čak premašuje iznos od pet milijardi evra.

Nemačka je već sada odobrila paket hitne pomoći vredan oko 400 miliona evra za žrtve poplava i obećala da će brzo početi obnovu devastiranih područja. Nemački zvaničnici su istakli da će taj novac iskoristiti za popravke najtežih strukturnih šteta na zgradama i infrastrukturi, kao i za pomoć u vanrednim situacijama od slučaja do slučaja, ali i da će povećati novčana sredstva ukoliko bude potrebno.

S obzirom na to da Nemačka već duže vreme kuburi sa radnom snagom, a posebno vapi za kvalifikovanim i visokokvalifikovanim radnicima, majstorima i zanatlijama najčešće angažovanim u građevinskom sektoru, sada će tražnja za njima biti još veća.

Da će takva situacija uticati i na srpsko tržište rada i da katastrofa u Nemačkoj može da “povuče“ cenu rada u našoj zemlji, ali i cenu kvadrata, smatra Milorad Čabrić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. On kaže da će naši radnici, koji inače najčešće kreću put Nemačke, sada u još većoj meri odlaziti tamo da rade.

Foto: Tanjug/ Marius Becker/dpa via AP

Porašće cena rada i u Srbiji

– Vrlo je izvesno da će zbog nastale situacije u Nemačkoj doći do povećanja plata u građevinskom sektoru. Puno je toga srušeno u Nemačkoj, moralo bi sve da se raščisti pa da se gradi ispočetka, a to će potrajati – kaže za 24sedam Čabrić.

Prema njegovim rečima, to će se odraziti i na cenu rada u Srbiji jer je i naše tržište deficitarno kada se radi o kvalifikovanoj i visokokvalifikovanoj radnoj snazi.

– Verovano da će i poslodavci u Srbiji, ako budu želeli da zadrže naše radnike, povećati zarade. Moglo bi da dođe do rasta plata i za 20 do 30 odsto, a to će automatski uticati i na cenu kvadrata – naglašava Čabrić.

Prema njegovim rečima, sasvim je logično da nakon što skoči plata radnika koji brinu o izgradnji objekata, i sam taj objekat dobija na vrednosti, odnosno postaje skuplji.

– Tako bi moglo da dođe do toga da cena kvadrata u Srbiji poraste i za oko 10 odsto – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je skoro došlo i do skoka cene građevinskog materijala, što je automatski povećalo i cenu kvadratnih metara u izgradnji u svetu, pa i u Srbiji.

– Skoro je bio skok cena građevinskog materijala pa su se cene udvostručile, a to sve vuče i cenu kvadrata stana. Inače, kod nas se već oseća da nemamo dobrih majstora, jer su skoro svi osetili u Nemačku, Austriju… Naši građevinci su poznati kao vrhunski majstori. Imali smo od ranijih godina velike firme koje su radile od Azije i Afrike, pa nadalje. Naši majstori su uvek vodeći – smatra Čabrić.

TIMSKI RAD: Nemački preduzetnik organizovao zemljake i prikupio 30.000 evra za čišćenje POPLAVLJENIH PODRUČJA!

Skuplja gradnja, veća cena kvadrata

Inače, procena je da u najjačoj evropskoj ekonomiji trenutno živi i radi oko 450.000 Srba. Oni najčešće rade “teške” poslove za koje nije potrebna diploma, a to su poslovi molera, zidara, keramičara, tesara, kranista. Njihove plate kreću se od minimalca do oko 2.500 evra.

S obzirom na aktuelnu situaciju, očigledno će potražnja za građevinskim radnicima, zidarima, električarima, variocima, keramičarima, armiračima i vozačima biti još veća, ali i da će im cena skočiti. S druge strane, plate ovih radnika u Srbiji su dosta niže, mada su kvalifikovani radnici, poput majstora, zanatlija, kao i građevinaca, sve više na ceni. Iskusan zavarivač može da dobije od četiri do sedam evra po satu rada u Srbiji, a početnik od dva i po do tri evra. Građevinci, odnosno zidari, na gradilištima u Srbiji zarade oko 80.000 dinara mesečno.

Ukoliko dođe do rasta plata radnika koji se uglavnom angažuju na gradilištima, što se u narednim mesecima i očekuje, i cene kvadrata u Srbiji će otići na gore.
Kako sada stoje stvari, prosečne cene kvadrata u centru Beograda sada se kreću oko 2.500 evra, na Novom Beogradu od oko 2.000 evra, a na periferiji 1.100 evra. U Nišu kvadrat košta oko 1.150 evra, u Kragujevcu oko 800 evra, a u Novom Sadu i do 1.700 evra. Nakon rasta od 10 odsto, kako je prognozirao naš sagovornik, prosečna cena kvadrata u Beogradu biće oko 2.750 evra, a u Nišu oko 1.270 evra.

Izvor 24sedam.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More