GODIŠNJICA ROĐENJA AUTORA “MARŠA NA DRINU” STANISLAVA BINIČKOG: Kompozicija, simbol junačkog duha koja ujedinjuje Srbe posvećena je ovom čoveku! (FOTO+VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
63

Srpski kompozitor Stanislav Binički (1872-1942), autor “Marša na Drinu”, rođen je 27. jula 1872. godine.

Binički je bio kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike. Autor je prve srpske opere “Na uranku”.

Prva muzička znanja stekao je od Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pevajući u horu “Obilić”.

Za vreme studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu osniva Akademsko muzičko društvo. Posle jednogodišnjeg rada u gimnaziji u Leskovcu, odlazi u Minhen, gde studira kompoziciju i solo pevanje.

 

Nakon studija, vraća se u Beograd, postaje vojni kapelnik i osniva prvi simfonijski Beogradski vojni orkestar, a 1904. i Muziku kraljeve garde.

Zajedno sa Mokranjcem, osniva Srpsku muzičku školu (danas Muzička škola “Mokranjac”). Bio je horovođa mnogih pevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, a osnovao je i Operu.

Kako je najpopularnija američka pevačica 50-ih i 60-ih promovisala čuvenu srpsku koračnicu! Prepevala “Marš na Drinu” (VIDEO)

 

Binički je poznat po tome što je za svoje kompozicije koristio folklorne motive.

Autor je i većeg broja kompozicija za vojne duvačke orkestre i uvertire, te vojnih marševa – “Na Drinu” i “Paradni marš”.

Veruje se da je najpoznatiji “Marš na Drinu” Binički posvetio pukovniku “Gvozdenog puka” Milivoju Stojanoviću, koji je poginuo u Kolubarskoj bici.

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanosti u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

 

Tako je i koračnica “Marš na Drinu” nastala na početku Prvog svetskog rata, kad je srpskim vojnicima trebalo ojačati moralnu snagu za odbranu domovine.

Stanislav Binički umro je 1942. godine.

Čuveni „Marš na Drinu“, tradicionalnu, popularnu koračnicu, koja je postala simbol hrabrosti srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Stanislav Binički je, malo je poznato, komponovao u – Valjevu. Delo je dostiglo takvu popularnost da su ga interpretirali i orkestri savezničkih armija. Prepoznatljivu kompoziciju posvetio je prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju austrougarsku armadu.

Kompozicija je doživela mnoge obrade.

Godine 1966. holandska grupa „The Spotnicks“ snimila je obradu marša Na Drinu, a iste godine marš je obradila i britanska grupa „The Shadows“. Nemački muzičar Džejms Last 1968. snima obradu kompozicije.

Takođe, kompoziciju su izvodili slovenačka grupa Lajbah, danski pevač Jirgen Ingman, nemački muzičar Valter Šolc, Nešvil String Bend, Smak i mnogi drugi.

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More