Još jedna ŽRTVA u NEMAČKOJ: Nakon eksplozije širi se TOKSIČNI DIM, građanima izdato POSEBNO UPOZORENJE! (FOTO, VIDEO)

Građani strahuju od posledica toksičnog dima!

Foto: Tanjug (Oliver Berg/dpa via AP)
263

U snažnoj eksploziji u fabrici za preradu otpada, koja je juče potresla Leverkuzen i izazvala požar, poginule su dve osobe, piše Bild.de.

Poginuli su, prema pisanju lista, dvojica od petorice radnika koji su se vodili kao nestali. Povređena je 31 osoba, od kojih pet zahteva intenzivnu negu. Mediji javljaju da se još uvek traga za troje nestalih, a požar je juče lokalizovan, čime je izbegnuta veća šteta, prenosi “Telegraf”.

U eksploziji u Leverkuzenu povređeno nekoliko osoba, pet je nestalo, od građana zatraženo da ostanu u svojim domovima

Vlasti su juče odmah izdale hitno upozorenje građanima da svi zatvore prozore i vrata, jer se nad gradom nadvija otrovni oblak.

I dok se medicinari bore da spasu živote povređenih, građani Leverkuzena i nekoliko bližih gradova strahuju od toksičnog dima koji se juče nadvio nad celim gradom, a onda je nastavio da se širi ka severoistoku.

Građanima je odmah naređeno da ostanu u svojim domovima i ne otvaraju prozore, a vatrogasne službe su posebnim vozilima izašli na teren kako bi mogli da izmere nivo štetnih materija u vazduhu.

Glavni rizik predstavljaju moguće naslage čađi, takozvanih padavina, koje ostaju iza dima.

Foto: Tanjug (Mirko Wolf/dpa via AP)

– Svaki požar stvara dioksine, posebno kada se sagorevaju hlorisana jedinjenja. Oni se, na primer, mogu uhvatiti na voće i povrće u bašti i tako ući u ljudski organizam – rekli su stručnjaci.

Oni su dodali da svako ko posumnja na bilo kakve toksične naslage treba odmah da pozove posebnu telefonsku liniju i obavesti vlasti.

– Mi odmah uzimamo uzorke i šaljemo ih na analizu. Testiranja traju nekoliko dana tako da je jako važno da građani ne konzumiraju ništa dok analize ne budu gotove – kažu hemijski stručnjaci.

Građanima je strogo zabranjeno da koriste igrališta na otvorenom, bazene i baštenski nameštaj na kom postoje tragovi čađi. Oni su takođe upozoreni da čađ ne čiste sami jer postoji opasnost od kontakta sa opasnim materijama, a ukoliko moraju da rade u bašti potrebno je da nose jednokratne rukavice.
Podsetimo, vatrogasnim ekipama je trebalo tri sata da ugase požar u “Hemparku”, u kom su, između ostalog, smeštene hemijske kompanije “Bajer” i “Lankses”, a koji je usledio nakon eksplozije koja se dogodila u 9.40 sati po lokalnom vremenu, saopštila je kompanija “Kurenta”, operater tog hemijskog parka, a prenosi agencija Rojters.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More