Vakcine uz doručak, sa jogurtom ili kefirom?! Naučnici uveliko rade na CEPIVIMA u PRAHU, evo zašto je to važno za CEO SVET!

Zvuči nepojmljivo, ali bi ovo uskoro mogla da postane realnost, evo zašto su OVAKVE VAKCINE delotvornije!

Foto: Tanjug (AP Photo/Gerald Herbert, File)
83

Iako su prve vakcine protiv korona virusa razvijene i u upotrebi, to ne znači da naučnici širom sveta odustali od njihovog daljeg razvoja. Traže se još delotvornija i još jeftinija cepiva koja bi mogla da obuzdaju pandemiju.

Tako u Švedskoj hemičarka Ingemo Anderson iz kompanije Iconovo razvija vakcinu protiv korone koja se ne bi primenjivala na klasičan način, pomoću injekcije, već kroz inhalator, prenosi “Telegraf”.

Naime, ova verzija zaštite od virusa dolazi u obliku praha i jednostavnija je i jeftinija za proizvodnju od drugih vakcina na tržištu.

– Dovoljno je ukloniti mali plastični deo i inhalator je aktiviran. Posle toga ga stavite u usta i duboko udahnete, objasnila je za BBC Džoan Vaborg, direktorka fabrike koja je zainteresovana za proizvodnju vakcina koja bi se, ako sve prođe u redu, mogla koristiti i kod kuće.

Fabrika Iconovo sarađuje sa startapom ISR, koji je razvio vakcinu protiv korone u prahu. Za razliku od trenutno dostupnih vakcina, cepivo u prahu koristi proizvedene proteine virusa SARS-CoV-2 i može da podnese temeprature do 40 stepeni Celzijusa.

Trenutno testiraju efekat vakcine na alfa i beta varijantu korona virusa, a proći će još neko vreme pre nego što uspu da dokažu njen potpuni efekat. Naime, do sada je bila testirana samo na miševima, iako su prikupljena sredstva za početak kliničkog testiranja i na ljudima.

Ako uspeju da dokažu efekat poput drugih vakcina (ili još veći), vakcina u prahu bi mogla da promeni tok pandemije, jer bi njena distribucija bila brža i lakša i u delovima sveta gde ne postoje uslovi za skladištenje vakcina na veoma niskim temperaturama.

Još jedna fabrika radi na razvoju vakcine protiv korone koju bi bilo lakše i jednostavnije distribuirati po svetu. Ziccum testira tehnologiju koja bi uzela postojeće (ili buduće) cepivo i dehidrirala ga na način da ne smanjuje njegovu efikasnost. To bi značilo da bi tečna vakcina bila dehidrirana, u obliku praha transportovana do mesta za vakcinisanje i tamo mešana sa sterilnom vodom neposredno pre primene.

Čak i ako tehnologije koje razvijaju ne budu potrebne za okončanje pandemije korona virusa, ako budu uspešne, moći će da se primene za druge vakcine i lekove i tako omoguće njihovu lakšu distribuciju i primenu, prenosi BBC.

Alternativa za vakcinu u tečnom stanju nije novina, u Tel Avivu započeto je kliničko ispitivanje vakcine u obliku tablete.

Iz kompanije navode da će izraelska pilula biti pogodna za jednostavnu početnu vakcinaciju, jer neće biti potrebe da se čuva na niskim temperaturama i ujedno će eliminisati potrebu za profesionalcima koji daju vakcine.

Pre nego što je oralna vakcina stigla na testiranje u Izrael, iz Rusije su stigle najave da su i tamošnji naučnici izumeli vakcinu koja se može uzeti oralno – kroz jogurt ili kefir.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More