Nemačka u doba KORONE nikad više ZADUŽENIJA: Raste i strah od INFLACIJE!

Svaki Nemac je zbog korone dužan više od 26.000 evra!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Pobst, file)
72

Statistika nikada nije zabeležila toliki rast državnog duga Nemačke kao u prvoj godini korone, tokom koje se on povećao za 14,4 odsto.

Stručnjaci smatraju da to nije problem, ali nisu svi optimistični, a raste i strah od inflacije. Dug koji je krajem 2020. nagomilao javni sektor u Nemačkoj na svim nivoima (savezna vlada, pokrajine i opštine) iznosio je 2,17 hiljada milijardi evra.

To je dug prema privatnim finansijskim institucijama, fondovima ili drugim preduzećima, kako u Nemačkoj, tako i van nje, piše danas Dojče vele. Dodaje se da Nemački zavod za statistiku nikada nije zabeležio takvu eksploziju duga: u godini izbijanja pandemije on se povećao za 273,8 milijardi evra, odnosno za 14,4 odsto.

Preračunato po stanovniku, svaki građanin Nemačke sada prosečno duguje 26.141 evra, dok je krajem 2019. bio dužan “samo” 22.860 evra. Taj rekord ne bi trebalo nikoga posebno da iznenadi. Država je, uprkos “zamrzavanju” privrede merama protiv pandemije – otvorila kasu kao nikada do sada, kako bi podrškom i drugim mehanizmima sprečila otkaze i stečajeve firmi.

To je, pre svega, bila odluka savezne nemačke vlade, pa je tako njen dug i najviše porastao – za 18,1 odsto. Šesnaest nemačkih pokrajina bile su nešto opreznije, i njihov dug se povećao u proseku za 9,8 procenata, na 636 milijardi evra. Još oprezniji su bili gradovi i opštine, čiji je dug uvećan samo 1,5 odsto, na 133,3 milijardi evra.

Pandemija je u suštini dodatno produbila drastične razlike u zaduženosti pokrajina.

Najveće breme nose tzv. gradovi-pokrajine, pri čemu grad-pokrajina Bremen deluje čak kao beznadežani slučaj, jer je svaki njen stanovnik sada dužan 57.823 evra. Ali, to nije toliko posledica rasipnosti, već je stvar u tome da je ta mala pokrajina u potpunom okruženju pokrajine Donje Saksonije.

Tako ispada da je mnogima mesto stanovanja u susednoj pokrajini, gde se onda i statistički obračunava prihod. Nije drugačije ni u gradu-pokrajini Hamburg (19.181 evro duga po stanovniku), a nešto manje je kod trećeplasiranog dužnika, Berlina (16.307 evra po stanovniku).

Najmanje su dužni stanovnici Bavarske (1.359 evra) i Saksonije (1.244 evra ).

Ukupan državni dug Nemačke obuhvata i dugovanja institucija za socijalno staranje, ali se mora reći da je u tom sektoru 2020. jedino došlo do pozitivnog razvoja: njihov dug se smanjio na 44 miliona evra. Ekonomski stručnjaci, ipak, tvrde da nema razloga za zabrinutost.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More