Hrvatska odgovorila na optužbe: Među pozitivnima nije bio nijedan austrijski državljanin

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ TWITTER VLADA RH/
115

Nakon navoda da se veliki broj austrijskih turista zarazio koronavirusom tokom posete muzičkog festivala u Hrvatskoj, oglasio se gradonačelnik Novalje.

Kako je Tanjug preneo, 19.000 osoba iz Austrije prošle nedelje prisustvovalo muzičkom festivalu u Hrvatskoj, a mnogi su se u Austriju vratili zaraženi koronavirusom. Zbog ovih navoda, Štab civilne zaštite grada Novalja je održao konferenciju za medije. Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo je rekao da se manipuliše brojkama.

Žurka na hrvatskom ostrvu Pagu “uvezla” koronu u Austriju, apel posetiocima da se testiraju

 

“Manipuliše se i podmeće brojka od 19.000 austrijskih državljana na ovom događaju, a na osnovu tih informacija već je došlo do određenih aktivnosti od strane austrijskog ambasadora u Hrvatskoj”, rekao je Dabo. Direktorka Turističke zajednice grada Novalje Marina Šćiran Rizner kazala je da je prosečna brojka gostiju iz Austrije bila 1.200 do 16. jula.

“S danom početka festivala taj broj raste, pa je 22. jula bilo 2.800 gostiju iz Austrije na području Novalje, s time da nisu svi gosti festivala. Jasno je da brojka od 19.000 ne stoji”, kazala je.

Predstavnik Doma zdravlja rekao je kako je od 17. do 24. jula 2021. na području Novalje obavljeno je 12.151 testiranje.

“Od tih testiranja utvrđeno je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, mahom stranih državljana. Među njima nije bilo austrijskih državljana, ali su bili nemački, italijanski, jedna državljanka Luksemburga, Švajcarske. Znači među pozitivnima nije bio nijedan austrijski državljanin”, rekao je i naglasio kako su svi austrijski državljani tokom tog perioda u Novalji testirani najmanje dva puta.

“Svi austrijski državljani koji nemaju potvrdu po nekoj drugoj osnovi iz Hrvatske su izašli s negativnim nalazom na koronavirus. Dakle, objavljeni podaci o 19.000 ljudi nisu tačni”, kazao je.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More