AUSTRIJA: Očekuju se POVRATNICI sa odmora iz SRBIJE, najavljene gužve na granicama!

"Gastarbajteri se vraćaju"! Za vikend predstoje još veće gužve: U oba pravca prognoziraju se VIŠEČASOVNA ČEKANJA!

Foto: unsplash
152

Širom Austrije, na tranzitnim rutama, od danas posle podne, pa i tokom vikenda očekuju se velike gužve.

Gužve će izazvati pre svega današnji početak letnjeg raspusta u školama u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj, piše “Tanjug”.

Prošli vikend je već nagovestio šta to može značiti po pitanju čekanja na graničnim prelazima, pošto su svi koji su putovali ka jugu, odnosno u Hrvatsku čekali više od četiri sata, a ni ka Srbiji nije bilo kraće čekanje.

Ovog vikenda, uz to, uslediće i prvi talas povratnika sa odmora, a to će se „osetiti“ pre svega na granicama iz Srbije ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a potom i na ulazu u Austriju.

Tako da se gužva, tokom celog vikenda, može očekivati u oba pravca.

“Velike su gužve. Vraćaju se gastarbajteri, i naši i Makedonci i Turci kući pa se zato toliko čeka”, piše “Blic”

Ovako su na graničnom prelazu Preševo objasnili reporterima “Blica” nesnosne gužve koje su danas na gotovo svim graničnim prelazima i na ulazu i na izlazu iz Srbije. U kolonama se čeka satima, a dolazak vikenda obećava još goru situaciju.

Smena turista

Poslednji vikend jula i početak avgusta donosi takozvanu “smenu” turista, koji se posle odmora vraćaju kući. Na put nazad su krenule hiljade Turaka, Makedonaca, Albanaca ali i naših građana i svi oni idu, preko Srbije za Nemačku, Austriju, Švedsku, gde obično žive.

Iako je danas tek petak na graničnim prelazima su se već oformile nepregledne kolone – i pitanje je koliko ćete čekati ako sad krenete na put. Po podacima kojim raspolaže MUP – najmanje nekoliko sati – uz tendenciju da se situacija pogorša kako vikend bude počinjao.

Na izlazu 120 minuta

Na graničnom prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, situacija je najgora. Slika sa kamere na graničnom prelazu prikazuje nepregledne kolone koje nepomično stoje i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Prema podacima koje smo dobili od MUP Srbije, na ulazu se, prosečno, čeka 60 minuta a na izlazu 120, s tim da se situacija menja iz sata u sat.

Iz Severne Makedonije za 30 – 40 minuta

Nešto bolja situacija je na jugu Srbije, gde se na graničnom prelazu “Preševo”, čeka “samo” od 30 do 40 minuta i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje.

Po rečima zaposlenih sa ovog graničnog prelaza povratak gastarbajtera kući uzrokuje da se na ovom prelazu stvaraju veće gužve nego inače.

– Ima dosta turista. I naših, i Makedonaca i Turaka stranaca. Gastarbajteri se vraćaju kući i zato su veće gužve.

Gužve na bugarsko – srpskoj granici

Nešto gora situacija je na srpsko-bugarskoj granici na graničnom prelazu “Gradina”.

Više se, kako kažu, čeka na ulazak u Bugarsku nego na ulazak u Srbiju.

Po podacima policije oko 80 minuta na izlazu odnosno 30 minuta na ulazu.

U Hrvatsku za sat vremena

Što se tiče graničnog prelaza Batrovci, prema Hrvatskoj, situacija je što se tiče vremena koje ćete provesti u koloni negde između Horgoša i Preševa.

Iako su kolone vozila i na ulazu i na izlazu, čekanje za putnička vozila na Batrovcima je oko 60 minuta.
Naoružajte se strpljenjem

S obzirom da je petak tek počeo, a da je vikend tek pred nama, očekujte da kolone na granicama budu još veće. Pošto se u naredna tri dana očekuju i rekordne temperature vazduha u Srbiji, ako ikako možete odložite polazak na put dok se smena turista ne završi.

Ako ipak morate na put, ponesite dosta vode, pravite pauze i računajte da ćete morati da u koloni provedete najmanje sat vremena.

Izvor Tanjug Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More