Skupština u Beču prelazi na daljinsko hlađenje (FOTO)

Foto: David Bohmann / PID
62

Gradska skupština u Beču će biti priključena na sistem daljinskog hlađenja od 2022. godine. Na taj način će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za 50 odsto, a utrošak energije za 70 odsto u odnosu na konvencionalnu klimatizaciju.

Koliko se razlikuju naše navike od navika Austrijanaca? Milesa Tošić: Prepoznam Srbe u Beču na kilometar (FOTO)

 

Bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ će izvršiti priključivanje na novi sistem koji će povećati kapacitet hlađenja za 1,4 megavata što odgovara snazi od 400 klima uređaja. Grad Beč raspolaže sa 18 centrala za daljinsko hlađenje na koje je priključeno više od 140 zgrada, između ostalih Univerzitet Beč, Narodna banka, hotel Kempinski i Ringturm. U centralama se putem mašina za hlađenje proizvodi hladna voda. Za pogon mašina se koriste struja i toplotna energija iz spalionica otpada. Voda rashlađena na temperaturi od pet do šest stepeni celzijusovih se sprovodi do zgrada gde se razvodi dalje sistemima za hlađenje. Voda preuzima i odvodi toplotu iz zgrada, a povratno hlađenje se takođe vrši centralno pomoću rečne vode.

MODERNI NASTAVNI OBJEKAT! Mobilna škola u Beču na novoj lokaciji: Potreba za dodatnim mestima stalno raste (FOTO)

 

„Priključenje skupštine na novi sistem hlađenja je važan korak u pravom smeru. Samo sa klimatski prihvatljivim tehnologijama za hlađenje i grejanje možemo uspešno da se suprotstavimo klimatskoj krizi“, izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za privredu.

„Skupština grada će uskoro biti još jedna javna zgrada sa ekološkim hlađenjem. Saradnja između „Wien Energie“ i Magistratskog odeljenja za upravljanje zgradama pokazuje kako kao grad možemo da radimo zajedno za ekološki Beč“, izjavila je Katrin Gal vicegradonačelnica Beča.

Foto: Christian Stemper/Wiener Rathaus / Vienna City Hall (Wiener Rathaus)

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More