CDC: Vakcinisani šire delta soj u istoj meri kao i nevakcinisani

Foto: Tanjug/ AP Photo/Matias Delacroix
60

Potpuno vakcinisane osobe mogle bi širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, prema internom dokumentu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Direktorka CDC -a Rošel Valenski potvrdila je autentičnost ovog još neobjavljenog dokumenta.

„Mislim da ljudi moraju shvatiti da ovde ne preterujemo. Ovo je ozbiljno. To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo“, rekla je Valenski.

Centar bi danas trebao da objavi podatke koji bi podržali kontroverznu odluku CDC-a o promeni smernica za potpuno vakcinisane ljude, a direktorka te ustanove rekao je u utorak da CDC preporučuje čak i potpuno vakcinisanim ljudima da nose maske u zatvorenom prostoru.

Valenski je naglasila i da svi u školama – učenici, osoblje i posetioci uvek treba da nose maske.

„Mere koje su nam potrebne da pandemiju stavimo pod kontrolu su ekstremne“, rekao je i dodala da podaci u izveštaju nisu iznenađujući.

Međutim, u dokumentu se takođe ističe da su vakcinisane osobe sigurnije, s obzirom da vakcine sprečavaju više od 90 odsto ozbiljnih bolesti. Problem vakcina protiv koronavirusa je što su manje efikasne u sprečavanju infekcije i prenošenja virusa.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More