Vladika Grigorije: Prolog života u Nemačkoj (VIDEO)

Foto: youtube/printscreen
72

Vladika Grigorije Durić traga za pisanim tragovim o dedi koji je u Drugom svetskom ratu bio na prinudnom radu u Nemačkoj. U Berlinu, Vajmaru, Firstenbergu, Drezden i manastiru SPC u Himelstiru s njim je bila i ekipa DW.

Vladika Grigorije Durić gaji veoma živo sećanje na svog dedu Petra koji je kao ratni zarobljenik 1941. bio odveden na prinudni rad u Nemačku u kojoj je ostao do kraja Drugog svetskog rata. Kada je Grigorije imao četiri godine, umro mu je otac i otada se deda Petar starao o njemu.

Radni logor se nalazio u Firstenbergu na Odri, gde postoje muzej i arhiva sa podacima o velikom broju nekadašnjih zarobljenika. Vladika tamo nije našao dokumentaciju o svom dedi, ali je imao priliku da se proučavajući muzejske eksponate i obilazeći stare logorske zgrade, mentalno vrati u prošlost – u period koji još nije bio stigao da uklopi u dugu priču o sopstvenom postajanju.

Put koji mu je doneo nova saznanja i obogatio ga novim iskustvom vodio ga je iz Berlina, preko Vajmara, Firstenberga i Drezdena – do srpskog manastira u Himelstiru. Na tom putu ga je pratio i važne trenutke zabeležio – Miodrag Šorić. Video-reportažu koju je napravio portal “DW” možete pogledati ispod, kao i na njihovom Jutjub-kanalu.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More