SUDSKA BITKA OD 10 GODINA! Američki producent nasledio slike od imućne tetke u Zagrebu

Foto: Unsplash/Mitchell Luo
304

Endru Rajhman, filmski producent koji živi u američkom Vermontu, putem suda u Zagrebu tražio je da mu Moderna galerija vrati dve slike koje je testamentom nasledio od svoje tetke.

Jedan od potomaka ove porodice je i američki producent Endru Rajhman. U borbi za nasledstvo bio je prisiljen da pokrene sudski postupak protiv Moderne galerije iz Zagreba u čijem su fundusu završile umetnine njegove familije, piše Telegram. S druge strane, Moderna galerija tvrdila je da je to u vlasništvu Republike Hrvatske. Sudski proces trajao je s prekidima gotovo devet godina, ali je nedavno presuđen u korist jednog od Rajhmanovih, saznaje ovaj portal.

Drama jedne porodice

Endru Rajhman, koji živi u Vermontu, putem suda u Zagrebu tražio je da mu Moderna galerija vrati dve slike koje je nasledio od svoje tete Danice En Rajhman Svoboda. Ona je bila ćerka jevrejskog preduzetnika ubijenog u Aušvicu nakon što mu je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) oduzeta tzv. ‘židovska imovina’. Deo ostavštine, među njoj i slike iz Moderne galerije, ostavila je Danica Endruu. Galerija je pak rekla kako su te umetnine kulturno dobro Republike Hrvatske, te je ceo slučaj završio na sudu.

Naslednik porodice Rajhman na sudu u Zagrebu borio se za slike vredne desetine hiljada evra. No, to je samo deo nasledstva koje mu je ostavila tetka. Deo ove porodic evuče korene iz bivše Jugoslavije, odnosno iz relacije Zagreb-Đakovo. Otac Danice, Dane, bio je rođen u Zagrebu, a smatra se i jednim od četvorice suvlasnika Prve osječke tvornice kandita, čokolade i čokoladne robe “Keiser i Stark”, iz koje je kasnije nastala fabrika ‘Kandit’. Bavio se i izvozom žestokih pića, a bio je i deoničar.

Dane Rajhman nešto svoje imovine ipak uspeo da spase pred ustaškim vlastima i pre smrti u logoru. Deo vrednih umetnina predao je dr Marijanu Poliću koji ih je preuzeo u svom stanu u Opatičkoj ulici 10. Slike koje je uspeo da sakrije nasledila je Danica En.

Kotarski sud za V i VI Rajon grada Zagreba doneo je odluke kojom su utvrđeni zakonski naslednici. Dobili su nekretnine, ali i umetnine koje je nekoliko godina ranije Komisija za sakupljanje i čuvanje kulturnih spomenika i starina u Zagrebu preuzela od dr Polića, piše Telegram.

Dodaje se i da je porodica Rajhman ostala i bez kuće u središtu Đakova, koja je u međuvremenu uvrštena na popis zaštićenih kulturnih dobara. Za svoje nasleđe od Danice, Endru je doznao krajem 2002. godine. Reč je o dvije vredne slike, autora Andre Derena “Mrtva priroda s bocom” i Morisa de Vlamnicka “Pejzaž pored vode”.

Sporne slike

Iz Moderne galerije potvrdili su da su slike u njihovom fundusu, no odbili da ih predaju Rajhmanu. Objasnili su da slike u času smrti nisu bile u vlasništvu njegove tete, već Republike Hrvatske odnosno Ministarstva kulture. Kako su tvrdili, Ministarstvo kulture nasledilo je ove slike i to kao pravni sledbenik Komiteta za nauku i kulturu i Savjeta za nauku i kulturu Narodne republike Hrvatske. Pozivali su se i na Zapisnik Hrvatskog državnog muzeja za umjetnost i obrt Zagreb iz oktobra 1941. na kojem su bile sporne slike.

Rajhman ih pak, ukazuju, nije tražio u procesu Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za jugoslavenske komunističke vladavine. Na to je imao pravo do početka januara 2003. godine. Od tog trenutka, zaključili su predstavnici galerije, slike pripadaju Republici Hrvatskoj. No, pravnice Maša Gluhinić i Monja Matić, koje su zastupale Endrua pred zagrebačkim sudom, zatražile su da se donese presuda prema kojoj bi i dve sporne slike ušle u ostavštinu Danice En Rajhman Svoboda.

Zaštićena dobra

Tako je nakon ostavinskog procesa, koji je morao pokrenuti u Hrvatskoj, budući da se slike nalaze u Modernoj galeriji, Rajhman morao ići i u parnicu ne bi li dokazao da njemu pripadaju sve tetine slike. Pokazan je i testament Danice, njenog oca, svi detalji porodičnog stabla, NDH dokumentacija…

Hrvatska nikada nije proglasila svojim kulturnim dobrima ove slike, iako su u jednom trenutku bile na privremenom popisu zaštićenih dobara – zato je presuda išla u korist Endruu. No, kako na kraju nisu stavljene na popis trajno zaštićenih dobara, nakon isteka tri godine, a taj rok je prema podacima do kojih je došao sud prošao u oktobru 2009. Ipak, tek nakon ove pravomoćne sudske odluke Endru Rajhman moći će da nastavi ostavinski postupak i dobije slike.

 

Izvor Telegram
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More