Atletičarka traži azil u ambasadi Nemačke u Tokiju: Moj je život ugrožen u rodnoj Belorusiji (FOTO+VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube
368

Atletičarka Kristina Cimanovskaja izjavila je da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i traži azil u ambasadi Nemačke u Tokiju, gde se nalazi na Olimpijskim igrama. Prvobitno je objavljeno da će tražiti azil Austrije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marco Felicani (@marco_felicani)

“Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog dopuštenja”, rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.

Koliko se razlikuju naše navike od navika Austrijanaca? Milesa Tošić: Prepoznam Srbe u Beču na kilometar (FOTO)

 

Tražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Cimanovskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom instagram profilu. Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4×400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini. Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se ona plaši prisilne deportacije u Minsk.

Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje “prilično ozbiljna” i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Belorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP. AP je preneo da je Cimnovskaja alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CGTN Europe (@cgtneurope)

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje, rekao je Opejkin.

Beloruski olimpijski komitet (NOC) ranije je saopštio da su treneri odlučili da je vrate kući zbog njenog psihološkog stanja, a trebalo je da učestvuje u trkama na 100 i 200 metara, preneo je TAS S.

Dve beloruske takmičarke suspendovane su iz štafete 4X400 metara zbog nedovoljnog broja uzorka na dopingu, pa su treneri odlučili da uključe Timanovsku, koja je kritikovala tu odluku na društvenim mrežama.

Pre toga je beloruski opozicioni Sportski fond za solidarnost naveo da je Timanovska navodno primorana da napusti Tokio zbog kritika na račun trenera.

U prvom trenutku su se pojavile informacije je trenutno na letu za Istanbul, a za Euroradio je izjavila da želi da zatraži azil u Evropi. Uprkos ranijim izveštajima da je Timanovska na letu za Istanbul, iz avio-kompanije “Turkiš erlajns” su za TAS S rekli da se nijedan putnik pod njenim imenom nije ukrcao na let.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More