FRANCUSKA: Šta se sve menja od 9. avgusta uvođenjem KOVID PASOŠA!

Evo gde će sve biti OBAVEZAN, a kazne za ulazak bez KOVID PASOŠA kreću se od 135 EVRA za prvi prekršaj!

Foto: Tanjug (AP Photo/Haven Daley)
101

U Francuskoj će se takozvani Kovid zdravstveni pasoš kojim se dokazuje da je osoba vakcinisana ili negativna na Kovid-19 od 9. augusta morati da se pokazuje na brojnim javnim mestima.

Francuska je od 21. jula uvela obavezno pokazivanje takozvanog Kovid zdravstvenog pasoša za ulazak u bioskope, muzeje, na sportske utakmice i druga kulturna dešavanja u Francuskoj gde ima više od 50 ljudi. Međutim od 9. augusta ovaj dokaz će biti potreban i za neka druga mesta poput aviona, vozova i međugradskih autobuskih linija, restorana i kafića, pa čak i za restoranske bašte, prenosi “Nova.rs”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Bob Edme, File)

Kontroverzno produženje ovih pravila koja će stupiti na snagu 9. augusta već je izazvalo proteste, ali vlada je odlučna u svojoj nameri da ovakva mera bude ključni deo borbe protiv Kovida-19. Ustavno veće, najviše zakonsko telo u Francuskoj, doneće odluku o novoj odluci 5. augusta. Vlada je uverena da će ova odluka biti odobrena i izjavila je da će omogućiti jednu sedmicu prilagođavanja za poslovne subjekte kako bi uskladili svoj rad sa novim pravilima, javlja AFP.

Foto: Tanjug (AP Photo/Haven Daley)

Kovid zdravstveni pasoš podrazumeva dokaz o potpunoj vakcinaciji (dve doze vakcine odobrenog u EU: Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson), negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o oporavku od Kovida-19 ne stariju od šest meseci.

Kazne za ulazak bez pokazivanja Kovid pasoša kreću se od 135 evra za prvi prekršaj.

Od 21. jula Kovid pasoš je potreban za ulazak u bioskope, biblioteke, noćne klubove, diskoteke i barove, igraonice, kockarnice, muzeje, zoološke vrtove, zabavne parkovi, cirkuse, bazene i sportske centre, pozorišta, koncerte i festivale, zatvorene sportske objekte, kruzere, trajekte, hotele, letovališta i kampove sa bazenima, igralištima ili drugim zabavnim objektima gde ima više od 50 ljudi.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michel Euler)

Međutim, od 9. augusta Kovid pasoš je potreban za ulazak u kafiće i restorane, uključujući i spoljne terase, sajmove, konferencije, domove za starije osobe, prevoz na velikim udaljenostima (avioni, međugradski vozovi), noćni vozovi i autobusi na daljinu, medicinske ustanove (sa izuzetkom hitne pomoći), kao i hotele, odmarališta i kampove koji pružaju punu uslugu.

Pravila zdravstvenih propusnica primenjivat će se i za maloljetne osobe u dobi od 12 i više godina, počevši od 30. septembra.

Pravila će se primenjivati do 15. novembra, osim ako vlada ne donese odluku za nastavak primene.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More