Dan jednakih penzija u Austriji

Foto: Christian Bowen
274

Dan jednakih penzija, dan kada su muškarci primili iznos penzija koji će žene primiti do kraja godine, obeležen je 1. avgusta 2021. godine u Austriji. Žene imaju u proseku 41,58 odsto niže penzije u odnosu na muškarce. Dok muškarci primaju prosečnu penziju od 2.047 evra, žene primaju 1.196 evra.

U Beču će dan jednakih penzija biti obeležen 6. septembra 2021. godine što je najkasnije u Austriji. Rodna razlika u penzijama u prestonici iznosi 31,72 odsto. Prosečna penzija koju žene primaju u Beču je najviša u zemlji i dostiže 1.378 evra. Žene zarađuju manje dok su u radnom odnosu, pa samim tim primaju niže penzije. Dosta žena se odlučuje na skraćeno radnog vremena kako bi uskladile poslovne i kućne obaveze što takođe umanjuje iznos penzije.

Foto: Cowomen

„Siromaštvo u starosti pogađa pre svega žene. To je alarmantno. Jaz u prihodima se nastavlja i u starosti. Žene i dalje obavljaju veliki deo neplaćenih kućnih poslova. To se odražava na prihode i na penziju. Kriza izazvana pandemijom korona virusa je jasno pokazala da su žene kroz rad i nastavu od kuće dodatno opterećene više nego muškarci. Naš cilj je da rodni jaz u zaradama i penzijama izbrišemo. Ista zarada za isti posao“, izjavila je Katrin Gal vicegradonačelnica Beča.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More