Arno Gujon ponovo vodi decu sa Kosmeta na more, “Srbi za Srbe” nastavlja da gradi kuće (FOTO)

285

Poslednjeg dana jula četrdeset i dvoje dečaka i devojčica iz Kosovske Kamenice, Bosce, Strelica, Kololeča, Berivojca, Kuzmina, Prilužja, Radeva, Batuše i Lepina stigli su na Jadransko more da se igraju, kupaju, odmaraju, vesele.

„Ova godina je bila veoma burna na Kosovu i Metohiji, sa mnogo napada i pretnji na srpski narod i zato je odmor daleko od posebno teške svakodnevice više nego potreban deci. Ovde će mališani prvi put u životu uživati u raspustu na mirnom mestu i osećati se slobodno i bezbedno. Njihova sreća da budu sedam dana na letovanju je velika onoliko koliko je meni drago da se posle godinu dana pauze zbog korone, ponovo družim sa decom i prijateljima sa Kosova i Metohije”, izjavio je Arno Gujon, predsednik humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)


Ova humanitarna organizacije iz Francuske devetu godinu zaredom organizuje letovanje na moru za 42 dece iz kosovskih enklava. Ove godine u Tivtu program letovanja će trajati 7 dana. Deca će učiti da plivaju, da se bave sportskim i umetničkim aktivnostima, ali i da idu na krstarenjem po zalivu Boka Kotorska.
Sparnih letnjih meseci, kada se odlazi na godišnje odmore i letovanja, srpsko rasejanje nastavlja brine o deci sa Kosmeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)


Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” i ovog leta nastavlja sa izgradnjom kuća na Kosovu i Metohiji.

U naselju Šušiće kod Štrpca, na krajnjem jugu Kosova i Metohije, ostalo je svega dvestotinak Srba. Deleći sudbinu svih onih koji su ostali na svojim vekovnim ognjištima, život u teškim uslovima kao da je dodatno očvrsnuo ove ljude i navikao ih da hrabro nose svoj krst.

“ U staroj kući, žive nekoliko generacija Milića. Otac Goran, zajedno sa ženom Jelenom i decom Veljkom (7) i Srboljubom (4), Goranov brat Miloš sa ženom Magdalenom i decom Davidom (6) i Helenom (2), Goranov drugi brat Aleksandar i majka Vlajinka. Milići žive od dečijeg dodatka. Takođe, imaju 20 ovaca, 2 krave i tele, a posebno su prepoznatljivi po vrhunskom ovčijem siru”.

Pozivamo sve donatore da nam se priključe kako bismo Milićima sagradili dom kakav su zaslužili!”, započela je kampanju pomoći organizacija “Srbi za Srbe”.


Kada je na prijemu u Zadužbini Hilandara u Beogradu, iguman Metodije saslušao potresne životne ispovesti dve majke, sada starice Petra i Slobodanka Kostić iz Suve Reke na Kosmetu, o stradanju koje je zadesilo njihove porodice, odmah je odlučio da im se pomogne.

“One su jedini živi svedoci zločina koje su počinili pripadnici OVK, kada su Petri Kostić ubijena dva sina, ukupno četrnaest članova porodice, dok su Slobodanki Krstić ubijena dva sina i sestrić u jednom danu. Sada žive kao raseljena lica u Srbiji, bez svojih najmilijih i bez mogućnosti da se vrate svojim domovima”, rekao je iguman Metodije.


Hilandarski iguman je dajući im blagoslov, ikone Trojeručice i maslinovo ulje iz Hilandara, poručio da se celo bratstvo srpskog manastira Hilandara moli za njih i za duše upokojenih članova njihovih porodica. Iguman Metodije je uručio je novčanu pomoć Petri Kostić i Slobodanki Kostić iz Suve Reke sa Kosova i Metohije, koju će doživotno, jednom godišnje primati od Svetog manastira Hilandara.
Uručivanje finansijske pomoći i susret sa hilandarskim igumanom je kruna dosadašnje brige Hilandara o stradalima sa Kosova i Metohije, koje su, naročito tokom velikih praznika Vaskrsa i Božića, posećivali manastirski predstavnici.

Marko Lopušina

 

 

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More