„Čipovanje“ slepih miševa u Beču

Foto: Ferdinand Schmeller
98

U Beču žive 22 vrste slepih miševa. Magistratsko odeljenje za zaštitu životne sredine je pokrenulo projekat „čipovanja“ slepih miševa kako bi se ispitalo njihovo kretanje u gradu. Istraživači će uhvatiti životinje, postaviće odašiljače na njih i pustiti ih na slobodu kako bi pratili njihovo kretanje.

U rezervatu Lainzer Tiergarten slepi miševi noću love insekte i piju vodu, pa naučnici na području rezervata stalno postavljaju mreže. Trenutno su u potrazi za ženkama koje nose mlade kako bi otrkili gde se nalaze staništa slepih miševa u gradu. Cilj im je da spreče njihovo uništavanje.

Foto: MA 22

Slepi miševi su kao i neke vrste ptica odani staništu. Na mestu na kome žive mogu da provedu decenije, pa i vekove. „Ako izgubimo jedno takvo mesto, gde mladi dolaze na svet, onda je to veliki gubitak“, objašnjava Ferdinand Šmeler iz Magistratskog odeljenja za zaštitu životne sredine. Odašiljači koji se postavljaju na životinje teški su nekoliko grama i posle nekog vremena otpadnu. Istraživači su pre svega zainteresovani za slepe miševe koji žive na krovovima i između zgrada. Često uhvate vodene večernjake, vrstu slepih miševa koji se prepoznaju po velikim nogama za hvatanje insekta sa površine vode. Oni se puštaju na slobodu, jer se o njima poseduje dovoljno podataka.

Naučnici se takođe oslanjaju na stanovništvo za informacije o mestu razmnožavanja slepih miševa kako bi se ona zaštitila.

© Wolfgang Forstmeier
© MA 22

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More