Vatra za 40 sekundi prešla dva kilometara! EVROPOM besne POŽARI, vatrogasci i avioni se bore sa vatrenom stihijom! (FOTO, VIDEO)

Grčka, Hrvatska, Severna Makedonija, Turska bore se sa vatrenim stihijama: Požari gutaju sve pred sobom!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Pappas)
260

Veliki požar izbio je danas u blizini industrijskog područja u blizini Atine.

Kako se navodi, više od 100 vatrogasaca sa 35 vozila i devet aviona borilo se sa požarom u predgrađu Varimpompi u blizini planine Parnita, usled visokih temperatura sa kojim se Grčka suočava danima unazad, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Pappas)

Portparol vatrogasne brigade rekao je da požar ne preti fabrikama u tom području, ali da će se narediti evakuacija zone ukoliko bude bilo potrebno.

Organi civilne zaštite pozvali su stanovnike na oprez i upozorili ih da drže zatvorene prozore i vrata kako bi sprečili iskre plamena da prodru u njihove domove.

U poslednjih nekoliko dana u Grčkoj je bilo više od 100 požara koje su potpirivali vetar i visoke temperature.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Varaklas)

Požari bukte širom Severne Makedonije, ali i u Grčkoj. Požar na graničnom prelazu Evzoni je lokalizovan, ali je i ovaj prelaz zatvoren za saobraćaj.

Serija u Grčkoj, danas je zahvatila i ostrvo Evija, gde je ugrožen i pravoslavni manastir Svetog Davida, koji se prema rečima monahinje Tanje Davidović, nalazi u neposrednoj blizini vatrene stihije.

Vatra za 40 sekundi prešla dva kilometara

Glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković govorio je za Dnevnik N1 o situaciji u požarom zahvaćenom području u Segetu Gornjem.

– Jutros je bilo dobro, ali posle 13 sati vetar je počeo da jača, što je aktiviralo požar u severnim i severoistočnim delovima. Vatra je brzo prešla preko pruge, u brdo, a mi smo aktivirali sve resurse. Nadljudskim naporima 136 vatrogasaca iz Kaštela, Trogira i splitske regije cijelo je vrijeme gasilo. Ipak, donesena je odluka da vatrogasci dolaze iz zadarske, šibensko-kninske i dalmatinske regije, pa su i oni tamo. Pridružit će se i 20-ak kolega iz Ličko-senjske županije, koje će zamijeniti umorne kolege. Pored svake kuće nalazi se po jedno vozilo, nijedna kuća nije ugrožena, nijedan vatrogasac nije povređen – rekao je Tucaković.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Varaklas)

Gori na nepristupačnim delovima gde ljudska noga ne može da kroči, objasnio je, prenosi Index.

– Imamo puno dima, ne previše vatre, ali pušenje otežava bacanje vode na vatru. Kanadski piloti daju sve od sebe da ugase vatru, pokazali su se kao pravi heroji. Ova fronta požara su duga par kilometara. Vetar menja smer iz minuta u minut. Nadamo se da ćemo sačuvati sve, da neće nijedna kuća izgoreti – naglasio je Tucaković i otkrio da je vatra u jednom trenu za 40 sekundi prešla dva kilometra.

Pomoć Turskoj

Avioni za gašenje požara iz Španije i Hrvatske pridružili su se danas borbi protiv vatrene stihije koja sedmi dan hara u blizini letovališta na jugu Turske.

Devet požara podstaknutih jakim vetrom, temperaturama iznad 40 stepeni i niskom vlažnošću bukti danas u Turskoj, saopštili su zvaničnici, prenosi Rojtes.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Varaklas)

Čestice crnog dima dizale su se sa padina i šuma u blizini letovališta Bodruma i Marmarisa.

Dva vatrogasna aviona iz Španije i jedan iz Hrvatske pridružili su se timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbejdžana, nakon što je Turska zatražila evropsku podršku u gašenju požara.

Gradonacelnici južnih odmarališta, gradova Bodruma i Antalije, apelovali su da im se pošaljiu novi avioni ove nedelje dok su se požari širili blizu obala Sredozemlja i Egeja.

Foto: Tanjug (AP Photo)

Opozicione stranke kritikovale su predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu vladu zbog višegodišnjeg iscrpljivanja resursa u zemlji.

Hiljade ljudi na društvenim mrežama takođe kritikuje nedostatak resursa u borbi protiv požara i traže ostavku Erdogana.

Ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavušoglu je odgovarajući na kritike da je vlada odbila neke ponude međunarodne pomoći izjavio da je Turska ocenila mnoge predloge, dajući prioritet ponudama za avione i helikoptere.

Izvor Tanjug Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More