U “ratu” dveju kuhinja, francuska odnela pobedu! Najbolja pica na svetu nalazi se u Parizu (FOTO)

Foto: Unsplash/ Karthik Garikapati
197

U “ratu” dveju kuhinja, francuska je odnela važnu pobedu. Najbolja pica na svetu nalazi se u Parizu. Za utehu Italijanima je da iza nje ipak stoji jedan Napuljanin, Đuzepe “Pepe” Kutraro.

Japanci mahom odnose nagrade za najbolji viski, Mars, Nikka, Suntory, stali su rame uz rame sa škotskim velikanima, kubanske cigare ustupile su na takmičenjima duvanski pijedestal već nekoliko godina unazad nikaragvanskom proizvođaču My Father Le Bijou (osnovan 1922. godine). Dolina Nape u vinskim izborima neretko pobeđuje Bordo, a isti slučaj je i sa picom. Da li su se rodonačelnici delicija opustili, ili se drugi, bez prethodnog statusa i tradicije više trude, ostaje pitanje, piše N1.

Uglavnom, za najbolju picu više ne morate da idete put Italije, a to saznanje nije od juče.

Najboljom picom na svetu u okviru renomiranog izbora „50toppizza“, sa sedištem u Italiji, proglašena je picerija Pepe u Parizu. Lovorike je poneo Đuzepe Kutraro, čiji je nadimak ujedno i ime ove picerije.

Nagrada žirija, na čijem čelu se nalaze isksuni gastronomi i hedonisti Lućano Pinjataro, Albert Sapere, i Barbara Guera nije došla slučajno. Naime, Đuzepe je 2019. godine na svetskom takmičenju za najbolju picu u Napulju odneo prvo mesto u kategoriji „najbolja savremena pica“ (broj učesnika bio je ograničen na pažljivo odabranih 1000 picerija širom sveta).


Zanimljivo je da on taj dan nije bio prisutan, jer je završio na infuziji zbog stomačnih problema i stresa dan pre.

Napuljanin je nakon ove pobede odlučio da sa „picom u koferu“ u Parizu pokrene svoj brend.


Njegov restoran otvoren je prošlog decembra, a pošto se 2020. godine nije održala nijedna eminentna manifestacija koja se ticala rangiranja pica, zbog dobro poznatih razloga, možemo slobodno da konstatujemo da će „Pepe“ skoro tri godine biti krunisani kralj pice! Kakva čast za njega, ali i Pariz, koji je u večnom ratu dveju kuhinja, Italijanima „dao gol u gostima“.

Pepeov put ka najboljoj pici trajao je dugo. Godinama je radio za korporaciju Big Mamma, u restoranima Popolare, Pink Mamma, Mamma Primi.


Specijalizovao se na savremenim picama i receptima, koji na tradicionalne osnove dodaju duhove i ukuse novih vremena. A kako to u praksi izgleda, o tome najbolje svedoči pica pobednica koju on jednostavno zove “champion du monde” (svetski šampion).

Pobednička pica sastoji se od dvogodišnje Parma šunke, koja nije preslana, a okupana je u sosu od žutog paradajza, koji je inače slađi od crvenog, sireva provalon i mocarela di bufala, pečenih badema, i organski džem od smokve. I naravno testo, sa kojim je počeo opsesivno da se bavi.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More