Javni poziv za nacionalna priznanja 2021. za jačanje veza matice i dijaspore

Foto: Freepik
453

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, koji će trajati od 3. avgusta do 12.avgusta 2021. godine.

Prijava se podnosi putem elektronske pošte (mejl) na komunikacije@dijaspora.gov.rs, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja”.

Cilj javnog poziva je dodela nacionalnih priznanja:

Nagrada „Majka Srbija” – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanja i jačanja međusobnih veza, unapređivanja ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu.

Nagrada „Slobodan Jovanović” u oblasti politike – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti politike i svojim aktivnostima doprinosi:

– jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije, dijaspore i Srba u regionu;

– promociji Republike Srbije u svetu i afirmaciji njenih interesa

– poboljšanju položaja i prava pripadnika dijaspore i Srba u regionu.

Nagrada „Mihajlo Pupin” u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i svojim aktivnim delovanjem doprinosi:

– isticanju učešća pripadnika dijaspore i Srba u regionu u daljem razvoju svetske tehnologije;

– razvoju informaciono – komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji.

Nagrada „Nikola Tesla” u oblasti nauke i pronalazaštva – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti nauke i pronalazaštva, i svojim aktivnim delovanjem doprinosi:

– promociji naučnih dostignuća i pronalazaštva pripadnika dijaspore i Srba u regionu u svetu;

– afirmaciji i omogućavanju primene savremenih svetskih naučnih dostignuća u Republici Srbiji.

Nagrada „Dositej Obradović” u oblasti obrazovanja – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti obrazovanja i svojim delovanjem doprinosi:

– očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta pripadnika dijaspore i Srba u regionu;

– ostvarivanju kulturne, prosvetne i sportske saradnje dijaspore i Srba uregionu sa Republikom Srbijom;

– unapređivanju saradnje sa verskim zajednicama.

Nagrada „Vuk Karadžić” u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma i svojim aktivnim delovanjem doprinosi:

– upotrebi, učenju, čuvanju i negovanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma među pripadnicima dijaspore i među Srbima u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:

– organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,

– udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja,

– diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije;

crkve i verske zajednice,

– predlog za dodelu nacionalnog priznanja „Majka Srbija” mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Rezultati javnog poziva biće objavljeni na internet stranici ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs, u roku do 10 dana od dana donošenja odluke o dobitnicima nagrada.

Nacionalne nagrade dodeljuju se jednom godišnje, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obrazac za prijavu predloga za nacionalna priznanja može se preuzeti na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Izvor dijaspora.gov.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More