26 godina od završnog čina etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, generali koji su rukovodili “Olujom” SVI OSLOBOĐENI (FOTO)

U "Oluji" je proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno

Foto: Youtube/printscreen
462

Četvrti avgust u Kninu je već 26 godina gotovo isti. Tog dana se u grad sjate Hrvati iz svih krajeva zemlje pevaju, piju, slave… A šta slave? Slave “Oluju”. Slave nesreću Srba koji se i dan danas, ma koliko da ih je, povlače iz grada. Baš kao zloglasne 1995. godine. Makar na 24 sata. Dok ne prođe šenlučenje.

Cilj ove operacije je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske, koja je bila aktivna za vreme rata vodeći politiku zasnovanu na težnji Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji. Operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.


Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je operaciju „Oluja“ u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi su takve tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni svih optužbi. Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada, i da za organizovanje tih zločina ne snose odgovornost državno i vojno rukovodstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @serbianfolk


Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 250.000 Srba.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera. 5. avgust u Hrvatskoj se slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.

Obeležavanje godišnjice

Obeležavanju ovog tragičnog događaja za srpski narod koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30.

Predsednik Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obeležavanje, ali je zamolio i da zbog korona virusa to ne prelazi velike brojeve.

– Da u tom divnom naselju odamo poštu poginulima i prisetimo se svih prognanih u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata – rekao je Vučić.

U zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom zive izbeglice iz Hrvatske sutra ce biti odrzana centralna manifestacija – Dan secanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja koja je pocela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadasnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Srpsko narodno vijeće saopštilo je da će u ime srpskog naroda u Hrvatskoj godišnjicu “Oluje” obeležiti kao i do sada, sećanjem na stradanje srpskog naroda, ali ukazuju i da se tom prilikom ne smeju zaboraviti stradanja hrvatskog naroda.

TO TANJUG/ RADE PRELIC

SNV podseća da je pre 26 godina započela akcija “Oluja”, koja je nakon, obimom manje, ali po posledicama jednake akcije “Bljesak”, prouzrokovala istorijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hrvatska zločinačka akcija “Oluja” bila najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao.

Naglasio je da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti, niti prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da akcija “Oluja” predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije “Oluja”.

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice “Oluje”.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More