Preminuo Miroslav Lazanski, srpski ambasador u Rusiji

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC
352

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu, od posledica srčanog udara.

Lazanski je bio pisac, novinar i vojnopoliticki komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu gde je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru.

Kao novinar pisao je za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, u februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list “Politika”, a osim toga pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Vecernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji…

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije – maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije – Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, a na funkciju ambasadora Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More