Nova školska godina u Austriji počinje sa maskama i testovima bar tri puta nedeljno

Foto: Unsplash/ Kelly Sikkema
650

Nova školska godina u Austriji, koja na istoku zemlje startuje 6. septembra, počinje uz obavezu nošenja maski i testiranjem đaka.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman predstavio je danas nova pravila za predstojeću školsku godinu koja će, kako je kazao, početi “bezbednosnom fazom”, najavljujući da nisu planirana “korona” zatvaranja.

U prve dve nedelje škole, svaki đak će morati, kao što je to bio slučaj i pred leto, da se tri puta nedeljno testira u školi.

U toj “bezbednosnoj fazi” svi đaci će, izvan učionice, u školi, morati da nose maske, a nevakcinisano nastavno osoblje moraće da nosi masku i za vreme časa.

Fasman je kazao da će od opšte situacije u Austriji zavisiti da li će maske morati da se nose i posle te “bezbednosne faze”.

On je istakao da će iduće školske godine nastava biti kontinuirano održavana u školi, čak iako pandemija i dalje bude prisutna u zemlji.

Veća zatvaranja škola i prelazak na učenje od kuće, prema Fasmanu, u novoj školskoj godini, nisu opcija.

Da bi se postigao ovaj cilj, Ministarstvo u novu školsku godinu ulazi sa novim bezbednosnim konceptom, koji predviđa redovnu analizu voda u kanalizacijama širom zemlje.

U slučaju povećanog rizika, škole će biti blagovremeno upozorene i mogu reagovati kroz pooštravanje mera.

Uz to će od jeseni biti uvedeno PCR testiranje đaka u svim školama.

Naime, od tri testiranja nedeljno, najmanje jedan mora biti PCR test, a da bi se dobili brzi rezultati ostali će biti antigenski.

Negativni rezultati testa biće i dalje zavedeni u “Nindža knjižicu”, koja omogućava pristup sportskim ustanovama, restoranima, frizerima…

“Nindža pasoš” kao “ULAZNICA” u ŠKOLU: AUSTRIJSKI ĐACI od danas u svojim KLUPAMA!

Pošto deca od 12 godina starosti mogu da se vakcinišu, kako je najavio Fasman, biće organizovane i akcije vakcinacije.

Već sada širom zemlje se kreće 30 autobusa za vakcinaciju.

Inače đaci koji su vakcinisani, prema odluci Ministarstva, nakon “bezbednosne faze”, oslobođeni su obaveze tesriranja.

Pored toga škole se opremaju i uređajima za prečišćavanje vazduha, čiju nabavku država subvencioniše, a za to je školama na raspolaganje stavila do 10 miliona evra.

Inače, ministar obrazovanja objavio je plan za narednu školsku godinu pet nedelja pred početak, nakon što je bio pod pritiskom javnosti, budući da je opozicija kritikovala što plan još nije predstavljen.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More