Radnička komora Austrije zahteva dodatak od 500 evra za porodice sa manjim radnim vremenom

Foto: Unsplash/ Piscea
348

Sindikati i Radnička komora Austrije (AK) zalažu se za novi model radnog vremena za porodice, koji predvida da oba roditelja, u slučaju smanjenja radnog vremena, dobiju dotaciju od države.

AK i sindikati žele da se odustane od klasičnih modela “pola radnog vremena za žene” i “punog radnog vremena za muškarce”, prema kojem žene dobijaju manju platu i tako, kasnije, i manju penziju.

Oni predlažu novi porodični model radnog vremena uz bonus od strane države ako oba roditelja u istoj meri smanje radno vreme.

Na taj način, ističu AK i sindikati, porodice mogu provesti više vremena zajedno, nego što je to aktuelno moguće.

S tim u vezi, predlažu paušal u visini od 250 evra po roditelju mesečno, ako skrate radno vremena na 28 do 32 sati nedeljno.

“Ako oba roditelja rade 80 odsto radnog vremena, povećavaju se i raspoloživa primanja”, objasnila je Korina Šuman, potpredsednica Saveza austrijskog sindikata (OeGB).

Prema predlogu AK i sindikata, “porodično radno vreme” trebalo bi ograničiti na četiri meseca i trebalo bi da se koristi do četvrte godine starosti deteta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More