Čudo na Eviji: Oko manastira sve se crni od vatre, a svetinja netaknuta (VIDEO)

Foto: Instagram video/printscreen
241

Dramatičkna situacija je u Grčkoj, gde danima izbijaju veliki požari.

Poslednja vatrena stihija izbila je na ostrvu Evija, a plamen koji se širio naterao je vlasti da narede nove evakuacije stanovništva na severu.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je juče izbila u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja, sve dok promjna pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila je u više smerova. Povređena su trojica vatrogasaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greek Reporter (@greekreporter)

Međutim, grupa monaha iz Manastira Svetog Davida odbila je da se evakuiše, iako se vatrena stihija opasno približila.

Besni požar na grčkom ostrvu, monasi odbijaju da se evakuišu! (VIDEO)

Starešina manastira rekao je za državnu novinsku agenciju ANA-MPA da je situacija veoma teška, da je plamen visok 30 do 40 metara u borovoj šumi i da je vatra okružila manastir.

– Gušimo se od dima, ovo je noćna mora – rekao je manastirski starešina.

Sinoć je stigla lepa vest. Naime, na Fejsbuku je objavljeno da je Manastir Svetog Davida – spasen. Da li uz pomoć čuda, molitvi Bogu, vatrogasaca, sreće, ili nečeg drugog, vatra je zaobišla manastir, plamen nije zahvatio nijedan objekat! Izgorela su vozila parkirana na ulazu, trava i drveće, ali nijedna prostorija manastira nije oštećena.

U pozaru na grckom ostrvu Evija izgorelo 2.000 hektara

U šumskom požaru na grčkom ostrvu Evija uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima, izjavio je danas regionalni guverner Centralne Grčke, u trenutku kada požar gori na četiri fronta na tom ostrvu.

“Ovo potpuno uništenje je bez presedana”, rekao je regionalni guverner Fanis Spanos za agenciju ANA-MPA, pozivajući organe civilne zaštite da pošalju što je moguće veću pomoć.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Thodoris Nikolaou

Spanos je rekao da su se stotine vatrogasaca, opštinskih timova i volontera borili čitavu noć da obuzdaju požar koji je izbio u šumskom području na periferiji primorskog sela Limni na severu ostrva.

Dodao je da su kanaderi imali problema sa pružanjem pomoći zbog loše vidljivosti.

Prema podacima ANA-MPA, požar je i dalje aktivan na četiri fronta, uključujući Kafkalu, gde se kreće prema Roviesu na obali, i Vateri, gde preti selu Limni.

“Osam sela je bezbedno evakuisano. U nekim slučajevima evakuacija se mogla činiti preteranom, ali naša glavna briga bila je osigurati da ljudski životi nisu ugroženi”, rekao je Spanos.

Izvor Tanjug, Alo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More