Cene za PCR i antigensko testiranje u EVROPSKIM ZEMLJAMA: Razlike su DRASTIČNE!

Evo kolike su cene u AUSTRIJI, NEMAČKOJ...

Foto: Tanjug (AP Photo/Riccardo De Luca)
662

Većina turista koji putuju u evropske zemlje moraju da pokažu sertifikat da su vakcinisani, preležali koronavirus ili da imaju negativan test na pomenuti virus, koji, u različitim zemljama, može da bude besplatan, ili da košta nekoliko stotina evra.

Testovi na koronavirus za turiste su besplatni u tek nekoliko zemalja u Evropi, prema podacima Evropskog potrošačkog centra (ECC), prenosi “B92”.

Osim što antigenski test može da košta i više od 100 evra po osobi, cene se razlikuju u zemljama ili se stalno menjaju, pa se putnicima preporučuje da provere cene testova pre putovanja.

Cene testova na koronavirus u Evropi

Hrvatska – PCR test naplaćuje se 65 evra, a antigenski 20 evra.

Belgija – Turisti za regularni PCR test plaćaju najviše 55 evra, a 120 evra ako žele brzo testiranje na koronavirus. Cena antigenskog testa, takođe, se naplaćuje i do 120 evra. Međutim, oni su obično jeftiniji i koštaju 55 evra na aerodromu u Briselu, gde se možete testirati.

Bugarska – Turisti testiranje na koronavirus prosečno plaćaju između 50 i 60 evra.

Danska – Putnici mogu besplatno da se testiraju na koronavirus.

Finska – Na aerodromu u Helsinkiju brzi antigenski testovi koštaju 179 evra. Za dvoje do četvoro ljudi u grupi plaća se 149 evra po osobi, za petoro i više cena je 135 evra po osobi. Redovan PCR test košta 265 evra na aerodromu, a ubrzani je 300 evra.

Francuska – Turisti plaćaju 43,89 evra za PCR test, a 25 evra za antigenski test.

Grčka – Cena antigenskih testova kreće se između 15 i 40 evra, a PCR testova između 40 i 70 evra.

Irska – Centar za testiranje na aerodromu u Dablinu nudi antigenske testove za 49 evra i PCR testove za 95 evra (149 evra za brzi test).

Island – Testiranje je besplatno pri dolasku, ali pri izlasku iz zemlje testiranje se naplaćuje oko 96 evra.

Italija – Antigenski test košta između 20 i 50 evra, a PCR test između 50 i 120 evra.

Letonija– Na aerodromu u Rigi, PCR test košta od 25 do 37 evra, u zavisnosti od vrste testa. Antigenski testovi koštaju 24 evra. Cene u ordinacijama za ispitivanje van aerodroma kreću se od 35 do 80 evra

Litvanija– PCR testovi koštaju 75 evra, a antigenski 35 evra.

Luksemburg – Putnici na aerodromu plaćaju 79 evra za antigenski test, a 119 evra za PCR test. Brzi PCR test naplaćuje se 169 evra.

Malta – Antigenski testovi dostupni su na međunarodnom aerodromu po ceni od 35 do 40 evra. Potrebno je zakazati testiranje.

Holandija – Turisti treutno mogu besplatno da se testiraju na koronavirus.

Norveška – Oni koji doputuju avio-prevoznikom mogu besplatno da se testiraju. U suprotnom, moraju da plate testiranje, ali ECC ne navodi cenu testova.

Austrija – Antigenski testovi se u apotekama ne naplaćuju turistima. PCR testovi plaćaju se iz sopstvenog džepa. Na bečkom aerodromu PCR test košta 69 evra, a antigenski je 25 evra.

Poljska – Na aerodromu u Varšavi PCR test naplaćuje se oko 53 evra. Cene su jeftinije izvan aerodroma.

Portugal – Cene se razlikuju u zavisnosti od laboratorije i klinike. Prosečna cena antigenskog testa je od 25 do 40 evra i PCR test od 100 do 120 evra.

Rumunija – PCR test naplaćuje se od 38 do 50 evra, antigenski testovi od 10 do 15 evra. Testovi su skuplji na aerodromu.

Švedska – Antigenski testovi su dostupni u apotekama, ali ECC ne navodi cene istih. Švedske klinike nude PCR i antigenske testove onlajn po ceni od 48 do 166 evra.

Slovačka – Antigenski testovi koštaju oko 15 evra, a PCR testovi od 50 do 80 evra.

Slovenija – Cene testova prilično variraju, navodi ECC.

Španija – Antigenski test se prosečno naplaćuje manje od 50 evra, a PCR test obično manje od 100 evra. Avio-prevoznik “Vueling” nudi antigenske testove za 35 evra i PCR testove za 85 evra.

Češka Republika – Ministarstvo zdravlja odredilo je maksimalne cene za testove: antigenski koštaju najviše 7,81 evro, a PCR testovi 23.99 evra. Uzimanje uzorka dodatno se naplaćuje oko 7,85 evra.

Mađarska – Najviša cena propisana zakonom za PCR test je oko 55 evra. Antigenski testovi koštaju od 25 evra do 41 evro.

Kipar – PCR testovi u laboratorijima ministarstva zdravlja ne smeju da se naplaćuju više od 50 evra, a antigenski više od 20 evra.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More