Mnogi su se vratili iz INOSTRANSTVA zbog KORONA KRIZE: Radna mesta u AUSTRIJI desetkovana!

Rano je da pakujete kofere i tražite posao "preko"?! Evo kakva je sada situacija u zemlji u koju hrle naši građani!

Foto: unsplash
929

Austrija je jedna od razvijenih zemalja koju je kriza kovid-19 teško pogodila, uprkos izdašnoj podršci države i finansijskoj stabilnosti pre korone.

Nezaposlenost je rasla iz meseca u mesec, a kako je sada?

To pitanje posebno zanima i naše ljudi koji u Austriji rade godinama, ili tek planiraju da spakuju kofere. Mnogi su se i vratili iz inostranstva upravo zbog krize, usled gubitka posla ili na račun “slabljenja opšteg statusa” u stranoj zemlji, prenosi “Telegraf”.

Nakon teškog perioda, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, budući da je nezaposlenost u padu, a raste i broj otvorenih radnih mesta. Ipak, dodaje se, i dalje ima dosta lica koja nisu radno angažovana: 344.000.

To je svakako za 16.000 manje nego u junu.

Istovremeno, beleži se i rekord otvorenih radnih mesta, kojih trenutno ima 113.000, kod Servisa za zapošljavanje (AMS). Ako se tome dodaju i otvorena mesta za izučavanje zanata, onda je to ukupno 120.000.

Stopa nezaposlenosti trenutno je 6,7 odsto, a u julu pre dve godine bila je na 6,5 procenata. Međutim, i dalje postoje oblasti koje su pogođene pandemijom. Broj dugoročno nezaposlenih i dalje je visok, te je krajem jula iznosio 130 hiljada.

Pomenuta brojka odnosi se na lica koja nemaju posao duže od godinu dana. Smanjenje nezaposlenosti bilo je najupečatljivije u turizmu, gde je broj nezaposlenih gotovo prepolovljen, sa 51.000 na 27.000.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More